Amenintati de vecinii moldoveni, rusi sau ucraineni, care produc mult mai ieftin decat romanii, producatorii locali de software au gasit solutia supravietuirii: specializarea la un nivel inalt tehnologic, si marirea numarului de contracte cu clientii occidentali. Astfel, cel mai mare pavilion de la Systems, targul de IT pentru companii (B2B) ce va avea loc in Munchen in octombrie, va fi ocupat de Romania. Totodata, majoritatea firmelor locale au inceput sa produca mai mult programe IT sofisticate, care au ca tinta clienti "mai bogati".

Pentru piata romaneasca de programe informatice (software) s-a ajuns la preturi de 15-17 euro pe ora de lucru, iar ucrainenii au scazut tarifele cu pana la jumatate, spun specialistii. Numita externalizare (outsourcing), vanzarea de programe sau intretinerea unor servicii pentru parteneri externi, din Romania, a atins in total circa 700 de milioane de euro anul trecut, spune presedintele Asociatiei Industriei de Software (ARIES), Alexandru Borcea. Din aceasta suma, 300 de milioane reprezinta productia de software. "E drept ca ucrainenii si alti vecini sunt mai ieftini decat romanii cand vine vorba de produs programe pentru strainatate. Insa firmele romanesti cresc nivelul propriei specializari, si au contacte tot mai dese cu partenerii din afara", spune Borcea.

In octombrie, 24 de firme romanesti vor contacta in cadrul targului Systems de la Munchen parteneri din Germania si alte zone europene "unde se vorbeste germana", ne spune Ellen Richter- Maierhofer, marketing & communication manager al companiei organizatoare a targului, Messe Munchen International. "Cele mai mari pavilioane aici le au Romania, Bulgaria, Ungaria si Cehia", a adaugat Richter-Maierhofer.

"Din statisticile de pana acum rezulta ca peste 54% din vanzarile de software romanesc sunt directionate catre Uniunea Europeana, si peste 40% din totalul catre Europa sunt realizate in Germania", spune Borcea.

Statul roman sprijina anul acesta delegatia celor 24 de firme romanesti cu o suma totala de 4,7 miliarde de ROL, (anul trecut a fost de 3 miliarde ROL) necesari acoperirii costurilor de amenajare a standurilor si chiriilor (circa 150 de euro metrul patrat per total) si 50% din costurile de deplasare.

Directorul expozitiei Systems, Michael Pollmann, ne-a declarat ca si alte tari subventioneaza astfel de deplasari, inclusiv unele autoritati locale germane.

Totodata, firmele romanesti cresc nivelul specializarilor, pentru a face fata concurentei externe: saloanele de informatica soft21 si Internetics de ieri au prezentat solutii fie de software pentru spitale si clinici, - absolut necesare respectarii standardelor Uniunii Europene- cat si de consultanta in afacerile de comert online.

Infineon isi face institut de cercetare in Romania

Cel de al patrulea producator mondial de semiconductoare , firma germana Infineon, a decis sa investeasca in Bucuresti intr-un centru de cercetare si dezvoltare a microprocesoarelor. Anuntul a fost facut de Alexandru Borcea, presedinte al Asociatiei Industriei de Software (ARIES), si membru al Camerei de Comert Romano-Germane. "Infineon, dar si alti producatori straini, au tatonat piata si au decis sa deschida la Bucuresti un centru de cip design (creare de microprocesoare) cu 50 de angajati intr-o prima faza. Urmeaza ca in urmatorii ani sa creasca investitia, iar numarul de angajati va atinge 25", spune Borcea. El sustine ca o firma britanica specializata in cercetarea microundelor va deschide si ea un centru similar. "Firmele se feresc sa faca declaratii referitoare la volumul investitiilor", spune Borcea. Din 36.000 de angajati ai Infineon, 7.200 sunt implicati in domeniul cecetarii si al dezvoltaii unor produse.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.