Business 3 Iunie 2009 18:44
Odata cu dezvoltarea sistemelor si retelelor de calculatoare, a Internetului si a telefoniei mobile, angajatorii devin adeptii monitorizarii angajatilor prin softuri specializate, prin programe ce pot detecta aria in care se afla telefonul mobil dat de firma sau chiar prin GPS.
Cum se face monitorizarea

“Din experienta personala pot sa va spun ca procesul monitorizarii exista in procent de 90% in toate companiile care detin cel putin 2 angajati. Indiferent de provenienta companiei angajatoare, fiecare si-a dezvoltat un sistem mai mult sau mai putin performant de monitorizare a angajatilor. Unele companii aleg metode bine cunoscute, precum softuri specializate, altele recurg la supervizare de catre o persoana desemnata pentru aceasta activitate, iar altele mizeaza pe diferite metode informale alese aleatoriu”
, spune Bogdan Toth, general manager al firmei de recrutare HR4U.

Utilizate atat de institutiile statului, cat si de multinationale sau firme medii ca numar de angajati, programele specializate instalate anterior pe calculatorul angajatului reprezinta cea mai larg raspandita tactica.

Mai multe detalii despre cum se fac monitorizarile la birou, gasiti aici.


Metode neortodoxe de monitorizare

Insa, pe langa achizitionarea acestor tipuri de soft-uri care nu contravin legilor ce protejeaza intimitatea si viata personala a angajatilor, exista posibilitatea ca seful sa poata monitoriza absolut orice informatie de pe ecranul PC-ului utilizat de angajat. Astfel, exista programe cu ajutorul carora se poate vizualiza desktop-ul unui alt calculator, prin retea locala sau chiar prin Internet.

Aceste aplicatii pot fi folosite fie pentru a acorda asistenta tehnica la distanta, fie pentru a monitoriza indeaproape un anumit angajat. “Angajatorul poate vedea intreg ecranul angajatului, inclusiv fiecare miscare a mouse-ului sau fiecare caracter tastat, fara ca cel din urma sa realizeze acest lucru. In ambele situatii, ecranul calculatorului client apare pe desktop-ul celui care priveste, intr-o fereastra obisnuita de Windows”, spune Andrei S., developer IT.

Mai multe informatii despre metodele neortodoxe de monitorizare, gasiti aici.


Ce spune legea

Desi monitorizarea angajatilor este insuficient reglementata din punct de vedere legal, dreptul privind relatiile de munca, dreptul la viata privata si protectia datelor cu caracter personal pot trasa in linii mari obligatiile si responsabilitatile angajatorului fata de aducerea la cunostinta a informatiilor privind softurile de monitorizare.

“Astfel, orice activitate de monitorizare ar trebui sa fie justificata de un interes legitim al angajatorului si sa fie proportionala cu scopul urmarit. Un scop legitim al monitorizarii ar putea fi, de exemplu, asigurarea respectarii regulilor interne privind securitatea si sanatatea in munca, avand in vedere ca nerespectarea acestor reguli de securitate poate duce la producerea unor accidente de munca“, afirma Roxana Ionescu, coordonatorul practicii Protectia Datelor, de la casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen Attorneys & Counselors (NNDKP).

Mai multe detalii despre reglementarile din domeniul monitorizarii angajatilor, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.