BNS respinge in bloc modificarile aduse

"Biroul executiv al BNS nu este si nu a fost de acord cu actualele modificari aduse Codului Muncii", ne-a declarat Bratianu. "Nu pot sa afirm azi ca partea guvernamentala este extraordinar de multumita de actuala forma a proiectului. Nici ceilalti parteneri nu pot spune ca doleantele lor sunt indeplinite suta la suta". Principala problema care ramane nerezolvata, afirma ministrul Barbu, este cerinta FMI ca prevederile contractelor colective de munca sa se aplice numai celor care le semneaza, si nu tuturor angajatilor. Demersul de modificare a Codului Muncii viza in principal acest aspect, dar sindicatele nu au cedat.

Puncte tari - flexibilizare, debirocratizare, reducerea muncii la negru

Ministrul pentru coordonarea mediului de afaceri, George Copos, a declarat, ieri, ca proiectul aduce o relaxare a restrictiilor privind contractul de munca, simplifica procedurile de evidenta a salariatilor si pe cele de concediere individuala si colectiva. De asemenea, noul act normativ da dreptul angajatorului sa modifice programul de munca al angajatului. "Durata timpului de munca va putea fi prelungita peste opt ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media lunara a orelor de munca sa nu depaseasca opt ore zilnic si 48 de ore saptamanal", a declarat Copos.

Conform lui Adrian Izvoranu, director general al Confederatiei Patronale a Industriilor si Serviciilor, un castig este faptul ca multe aspecte in discutie au trecut din Codul Muncii la nivelul contractelor de ramura. Aici urmeaza sa fie negociate timpul de lucru, cerinte de calificare, protectia muncii etc. Codul Muncii va da o lovitura importanta muncii la negru, deoarece raporturile de munca nu mai pot incepe fara un contract legal scris, iar angajatorul este amendat cu 20 milioane de lei pentru fiecare salariat gasit fara forme legale.

Totodata, proiectul stipuleaza marirea duratei contractelor de munca incheiate pe perioada determinata, de la 18 la 24 de luni, angajatorul putand incheia maximum trei contracte de munca succesive pentru o persoana. Noul Cod al Muncii contine prevederi mult mai dure in privinta exploatarii copiilor minori, angajatorii riscand intre 1 si 3 ani de inchisoare in cazul in care nu respecta prevederile legale.

O alta modificare se refera la clauza de neconcurenta, angajatorul trebuind sa scoata cu 20-25% mai multi bani din cont pentru indemnizatia lunara pe care o va plati salariatului astfel ca acesta sa nu presteze o activitate concurenta. Ana Bontea, consilier juridic la Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, sustine ca Noul Cod al Muncii simplifica procedurile de angajare si concediere, ajuta IMM-urile in indeplinirea cerintelor de formare profesionala a salariatilor.

O alta noutate este introducerea asistentei la incheierea contractelor de munca, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Forma finala a Codului Muncii mai poate suferi modificari in timp. Minica Boaja, vicepresedinte confederatia "CNSLR-Fratia", afirma: "Ceea ce s-a convenit intre sindicate si Guvern, referitor la modificarile aduse Codului Muncii, sunt in marea lor majoritate corecte. Dar mai sunt de adus inca amendamente. Iar aici ma refer la acea modificare privind timpul de munca. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, anunta ieri ca forma finala a Codului Muncii, la care s-a ajuns dupa cinci luni de negocieri, va fi discutata intr-o prima lectura in sedinta de Guvern de joi, urmand sa fie adoptat ulterior prin ordonanta de urgenta.

Articole intens negociate

* Relatia de munca nu poate incepe in afara unui contract scris
* Se elimina perioada de 15 zile pentru informarea angajatului asupra contractului de angajare; informarea se face prin inaintarea contractului
* Angajatul sau angajatorul poate fi asistat de terti la incheierea, negocierea sau modificarea contractului de munca
* Clauza de neconcurenta se aplica dupa incheierea contractului de munca - se dubleaza indemnizatia pentru clauza de neconcurenta
* Sunt extinse si clarificate situatiile in care se pot incheia contractele pe perioada determinata
* Normarea muncii se va face cu consultarea sindicatelor
* Se simplifica procedurile de evidenta a salariatilor
* Contractul pe perioada nedeterminata ramane regula, dar se introduc noi situatii pentru care e permisa incheierea contractelor de munca pe perioada determinata
* Durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore/zi si peste 48 de ore pe saptamana

Pedepse drastice pentru evazionisti

* Angajatorul plateste 20 de milioane amenda pentru fiecare angajat fara forme legale
* Exploatarea copiilor e pedepsita cu inchisoare de la 1 la 3 ani


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.