Taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi majorata, de la 1 ianuarie 2006, cu doua sau trei procente, pentru ca una dintre problemele economiei romanesti este, in acest moment, cresterea prea mare a consumului, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, intr-un interviu acordat BBC. Popescu a adaugat ca o decizie privind cota standard a TVA, situata in prezent la 19%, va fi luata in perioada urmatoare. "Atunci cand vorbim de deficitul de cont curent, de pericolul inflationist, asta inseamna un consum prea mare. Ce s-a intamplat? Inca din anul 2004 - an electoral - salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum. Toti acesti factori au facut ca in Romania consumul sa creasca foarte mult", a afirmat ministrul Finantelor.

Mai multa munca, mai putin consum

Pe de alta parte, potrivit ministrului citat, cifra "16" va deveni un fel de cifra magica a economiei romanesti, avand in vedere ca, de la 1 ianuarie 2006, cu aceasta cota vor fi impozitate atat profitul firmelor si veniturile persoanelor fizice, cat si castigul din dividende, tranzactii speculative imobiliare, dobanzi si din piata de capital. "Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul", a mai spus Popescu.

Basescu anuntase cifra 16

Afirmatiile ministrului Finantelor au venit la numai o zi dupa ce seful statului, Traian Basescu, anuntase ca reforma fiscala va continua in 2006 cu reducerea contributiilor la fondurile de sanatate, de pensii, de somaj, astfel ca numarul 16 va deveni arhicunoscut in fiscalitatea romaneasca. Potrivit presedintelui, aceasta politica are drept obiectiv stimularea masiva a economiei.

In plus, anuntul finantistului-sef referitor la o posibila crestere a taxei pe valoarea adaugata vine intr-o perioada in care, la Bucuresti, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International discuta ultimele evolutii macroeconomice ale Romaniei.

Presiunile discrete ale FMI

Potrivit consultantilor fiscali acest anunt ar putea fi determinat de intalnirile "discrete" cu Fondul. De altfel, la inceputul acestui an, reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti, Graeme Justice, arata ca, pentru a compensa pierderile de venituri determinate de introducerea cotei unice, Guvernul ar trebui sa se gandeasca la majorarea impozitelor indirecte, respectiv accize si TVA. Accizele au fost majorate deja in aprilie, cu trei luni mai devreme decat era programat. Cat priveste cresterea TVA, autoritatile de la Bucuresti au respins permanent aceasta idee. Premierul Calin Popescu Tariceanu arata doar ca, incepand din 2006, nu va mai exista acea cota redusa de 9% la servicii medicale sau carti, ci se va aplica o cota unica de TVA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.