Business 4 Mai 2009 00:17
Hostel-urile, definite ca varianta low-cost a hotelurilor destinata mai ales tinerilor, se transforma intr-o piata din ce in ce mai mare si competititiva la nivel mondial, de miliarde de euro anual. In Romania insa, aceasta nisa este in faza embrionara, cateva zeci de astfel de locatii fiind disponibile in prezent.
O piata mica, dar cu potential pe timp de criza

La inceputul anului 2009 in Romania erau 44 de hostel-uri, dispersate pe intreg teritoriul tarii, insa cu o mai frecventa mai mare in orasele cu traditie turistica, iar valorea pietei locale de profil s-a ridicat anul trecut la circa 1,2 -1,4 milioane euro, numarul innoptarilor turistilor in aceste locatii fiind de 120.000.

“Preturile sunt similare cu cele practicate si peste hotare. Ele difera de la o locatie la alta, in functie si de tipul camerei si al serviciilor, variatia fiind de la 8 pana la aproximativ 16 euro pe noapte”, a declarat, pentru Wall-Street, Ildiko Matyas, presedinte Youth Hostel Romania (YHR), asociatia hostel-urilor de pe piata romaneasca.

Mai multe detalii despre piata de hostel din Romania, gasiti aici.


O afacere sezoniera


Majoritatea celor care au pornit o afacere cu hostel-uri au inceput prin achizitia sau inchirierea unei cladiri si au incercat sa atraga segmentul turistilor care, desi au un buget limitat, sunt pasionati de calatorii. Cea mai mare parte a antreprenorilor s-au orientat catre orasele de la munte sau de la mare, cu un turism dezvoltat. Este si cazul lui Razvan Jianu, proprietarul si administratorul hostelului Eol 777 din Constanta, care in 2005 a decis deschiderea unui hotel low-cost dupa ce, intr-o calatorie in Germania, nu gasise locuri disponibile intr-o astfel de unitate.

Am inceput cu o investite initiala de 10.000 de euro, majoritatea banilor fiind folositi pentru renovarea si utilarea casei de vacanta pe care o aveam in Constanta. Nu mi-am amortizat inca investitia, dar cred ca acest lucru se va intampla in circa 5 ani”, a declarat proprietarul Eol 777.

Mai multe informatii despre afacerea lui Razvan Jianu, gasiti aici.


Orasele de tranzit, o piata pentru hostelieri


Pentru ca beneficieaza de un aeroport, Targu-Mures este o varianta de luat in calcul pentru turistii care tranziteaza Romania intr-un tur al Europei sau chiar al Romaniei. La acest lucru s-au gandit si proprietarii Ms Hostel acum un si jumatate. “Hostel-ul isi desfasoara activitatea intr-o cladire inchiriata pe care platim o chirie lunara de 550 de euro. Investitia initiala a fost de cateva sute de euro, in principal in mobilier”, a declarat Csilla Hajnal, administratorul hostel-ului targ-muresan. Majoritatea turistilor care raman in acest hostel stau o singura noapte, multi mergand spre zona Moldovei, un obiectiv turistic cunoscut peste hotare.

Locatia ofera 12 locuri de cazare intr-o camera cu 5 paturi, o camera cu 3 paturi si doua camere cu 2 paturi. “Tarifele variaza in functie de numarul de paturi dintr-o camera: in camera cu 5 paturi tariful este de 10 euro/persoana pe noapte in timp ce in camerele cu doua si trei paturi pretul este de 12 euro/noapte”, spune reprezentanta hostel-ului.

Mai multe detalii despre orasele de tranzit si piata hosteliera, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.