Luna iulie va debuta cu un noul val de scumpiri, care, potrivit unor analisti ar putea da peste cap tinta de inflatie prognozata pentru anul acesta. Asa cum s-a anuntat deja, vor creste preturile la electricitate, gaze naturale si energie termica. Scumpirile nu se vor limita insa la utilitati, avertizeaza reprezentantii patronatelor. Ele vor antrena in cascada scumpirea altor categorii de produse, asa incat se poate spune de pe acum ca de luna viitoare, vom cheltui mai multi bani pentru a ne mentine standardul de viata.

Saptamana aceasta, pe rand, au fost batute in cuie scumpirile la gaze naturale, electricitate si energie termica. Cresterile de preturi sunt diferite pe categorii de servicii, astfel: electricitate - 5,2%, gaze naturale - 10,2% si energie termica - pret platit de populatie -20%. La energie electrica scumpirea inseamna pana la 200 de lei in plus pe kilowatt-ora. Mai importanta insa decat noile preturi este schimbarea sistemului dupa care un abonat casnic are acces la curentul cel mai ieftin - tariful social. Conform noilor reguli, de luna viitoare, la tariful social vor avea acces doar clientii al caror venit net pe persoana nu depaseste salariul minim pe economie. Pentru aceasta, abonatii sociali vor trebui sa depuna la furnizor o declaratie pe proprie raspundere ca au venituri mici.

Declaratia va trebui confirmata de catre autoritatile locale, dupa modelul ajutoarelor pentru incalzire. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris, a declarat ieri pentru Mediafax ca, pe langa aceasta schimbare, vor fi modificate transele de consum pentru care se aplica tariful social.

Pana acum, la tariful social aveau acces acei abonati al caror consum lunar nu depasea 75 de kWh. Acest consum era impartit in trei transe cu preturi diferite, dupa cum urmeaza: 0-45 de kWh pe luna la pretul de 1.750 de lei/kWh, 45-75 de kWh pe luna la pretul de 4.120 de lei/kWh si peste 75 de kWh pe luna la pretul de 7.996 lei/kWh. In noul sistem, valabil de luna viitoare, vor fi majorate transele de consum astfel: 0-60 de kWh (fata de 45 kWh, acum) si 60-90 kWh(fata de maximum 75 de kWh acum).

De la 1 iulie, la tariful social, consumul lunar mai mic de 60 kWh va fi socotit la pretul de 1.840 de lei/kWh, iar consumul cuprins intre 60 si 90 kWh la pretul de 4.333 lei/kWh. Pentru abonatii sociali care depasesc limita de 90 de kWh, ANRE a stabilit un pret "penalizator" de 8.413 lei/kWh. Pentru abonatii care au ales sistemul "fara abonament", pretul energiei electrice va fi de la 1 iulie de 4.342 lei, fata de 4.120 lei/kWh acum.

Cei care sunt inscrisi la tariful standard cu abonament, dar fara consum inclus, vor plati un abonament de 1.590 lei/zi, fata de 1.511 lei acum. Energia consumata va fi taxata cu 3.211 lei/kWh fata de 3.053 lei/kWh.

La gaze, scumpirea de 10,2% se aplica pe fiecare categorie de abonat in functie de consumul anual si de operatorul cu care au contract. Abonatii al caror consum anual de gaze nu depaseste 2.400 de mc vor plati de luna viitoare cu circa 700 de lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Astfel, la Distrigaz Nord, pretul unui metru cub de gaze va fi de 6.947 lei, iar la Distrigaz Sud 6.997 lei. Pentru consumatorii industriali, Distrigaz Nord va vin-de gaz la pretul de 5.911.600 lei/1000 mc, iar Distrigaz Sud la 6.252.200 lei/1000 mc. Preturile nu includ TVA.

Cea mai importanta scumpire este insa la energie termica, mai precis la pretul platit de populatie pentru apa calda si caldura consumata. Pretul national de referinta va creste de la 896.000 de lei/Gcal cat este in prezent la 1,075 milioane lei/Gcal. Majorarea pretului national de referinta urmeaza sa fie aprobata printr-o hotarare de guvern, a declarat ieri pentru Mediafax Nicolae Opris, presedintele ANRE. Cresterea pretului de referinta era asteptata in conditiile in care, conform angajamentelor asumate fata de UE, Romania trebuie sa renunte la subventionarea producatorilor si distribuitorilor de energie termica pana in ianuarie 2007. (Mihaela Balea)

Cresc costurile de productie si preturile la toate produsele

Scumpirile de la 1 iulie au revoltat deja unii reprezentanti ai patronatelor, care prognozeaza o "debransare generala". Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut, considera ca scumpirea pretului la utilitati va determina, la iarna, o debransare masiva a populatiei. In opinia lui Milut, trebuie create rapid fonduri de garantie in sistemul energetic, care sa fie folosite la retehnologizare. El a amintit rata inflatiei pe luna aprilie, de 1,8%, cand au mai fost crescute tarifele la gaze. "Vor creste preturile la toate produsele si serviciile, inevitabil, pentru ca nu putem creste productivitatea peste noapte", a subliniat liderul UNPR.

Acesta a explicat ca si firmele vor suferi foarte mult datorita acestor scumpiri, deoarece "nu se coreleaza activitatea productiva cu pretul utilitatilor". "Noi bagam banii in buzunarele Gaz de France, E.ON Ruhrgaz, Enel, firme din tari europene, care voteaza, unele, impotriva noastra", a conchis Milut. La randul lor, unii analisti economici spun ca scumpirile de acum risca sa ne indeparteze si mai mult de tinta de inflatie prognozata. "Era evident, inca de la scumpirile din aprilie, ca nu se pot atinge in paralel tinta de inflatie si un deficit rezonabil de cont curent", este de parere analistul economic Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata. Acesta sustine ca mentinerea inflatiei la 7%, asa cum s-a prognozat, se poate realiza insa cu anumite riscuri. "Ar fi nevoie de o apreciere in plus a leului, insa o asemenea decizie poate deveni problematica".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.