Experimente prin care internautii posteaza mesaje fara a atinge tastatura sau prin care isi monitorizeaza copiii inca din statiul de fetus depasesc de mult banalele actualizari de statusuri prin care platforma-vedeta de microblogging si-a facut intrarea pe piata.

Pe langa utilizarile clasice ale Twitter, platforma de microblogging incepe sa raspunda din ce in ce mai multor nevoi de comunicare, multe dintre ele putand fi considerate de-a dreptul exotice. Unii isi supravegheaza pisica prin intermediul mesajelor de cel mult 140 de semne, in timp ce altii nici nu mai trebuie sa scrie “de mana”, fiind suficient sa se gandeasca intens la ce vor sa transmita, un dispozitiv preluand semnalul electric produs de gand si transformandu-l in in text.

Avand in vedere ca doar asocierea numelui celebrei realizatoare tv Oprah Winfrey cu Twitter a adus, in cateva zile, peste un milion de noi utilizatori, daca e sa credem speculatiile celor de la TechCrunch, in aceeasi saptamana actorul Ashton Kutcher ajungand la un milion de followeri inaintea CNN, ne putem astepta ca platforma sa capete utilizari din ce in ce mai exotice. Atrasi de faptul ca media mainstream nu rateaza nici un subiect continand cuvantul magic “Twitter”, ceea ce transforma microblogging-ul intr-un fenomen de masa, internautii vor folosi mesajele scurte in feluri noi. Iata la ce s-au gandit, pana acum, cativa dintre microbloggerii care prefera sa se comporte pe Twitter altfel decat restul lumii, fiind inventivi si gasind solutii si utilizari la care nu se gandise nimeni:

  • Daca s-ar mai folosi casetele vhs, Coppa, robotul celor de la RoBe:Do, ar putea sa le deruleze. Deocamdata el primeste, prin intermediul unor scurte tweet-uri, ordine care il determina sa pregateasca popcorn in timp ce stapanul sau e in drum spre casa. Robotul are un cont de Twitter unde fanii pot urmari cum evolueaza capacitatile sale interactive, dar si un coleg, Silvio, specializat pe transportat beri din frigider in sufragerie.

  • Un web designer din San Francisco a cerut-o in casatorie pe colega sa de birou prin intermediul unui mesaj pe Twitter. Avand in vedere ca profilurile amandurora erau publice, cererea a avut loc in fata intregii comunitati de microbloggeri, dupa cum scriau cei de la Wired cand au descoperit ca si un geek poate fi romantic.
  • Pentru declaratii mai complicate romanticii au la dispozitie siteul Twistori unde toate actualizarile publice pot fi sortate in functie de anumite cuvinte cheie, rezultatul formand ceea ce poate fi considerata o poezie in timp real. Dupa stare si inspiratie, poti alege intre verbe ca “a iubi”, “a simti”, “a crede” sau “a gandi”. Un alt site functioneaza pe acelasi principiu dar grupeaza tweet-urile dupa injuraturile pe care le contin.
  • Romanele formate din sute de mesaje scurte nu mai sunt de mult o noutate in Japonia unde, in 2007, jumatate din cele mai bine vandute 10 titluri erau naratiuni dezvoltate prin intermediul platformelor de microblogging. Avand in vedere ca si edituri de prestigiu cum ar fi Penguin experimenteaza cu fictiune promovata prin texte scurte, iar literatura tinde sa se se mute de pe blog in formate “micro”, sansele ca romanele sa fie scrise direct de pe telefonul mobil cresc cu fiecare nou utilizator de Twitter. Fenomenul functioneaza si invers, HarperCollins pregatind pentru aceasta toamna lansarea “Twitter Wit”, o antologie pe hartie a celor mai interesante si destepte tweet-uri alese de Nick Douglas.
  • Cei de la Botanicalls vand un kit care permite oricarei plante sa comunice, printr-un scurt mesaj, ca are nevoie de apa. Odata udata, ea va raspunde cu un tweet de multumire.
  • Traseul pachetelor expediate prin FedEx si UPS poate fi urmarit, in timp real, pe Twitter, cei de la TrackThis trimitand mesaje in functie de coordonatele acestora pe drumul catre destinatie. Serviciul functioneaza si pe Facebook.
  • Observand ca pisicile vecinilor obisnuiesc sa intre, prin usa special construita pentru cele doua feline ale casei, Gus si Penny, in bucatarie, unde se hranesc cu mancarea acestora, un programator s-a gandit sa foloseasca Twitter pentru a supraveghea orice miscare neautorizata. Cele doua pisici rezidente au fost echipate cu cate un tag RFID care, in momentul in care acestea se apropie de bucatarie, activeaza mecanismul de deschidere a usii, permitandu-le accesul. Fiecare tentativa de a intra e fotografiata, iar fiecare imagine este trimisa, impreuna cu un mesaj, pe Twitter, permitand proprietarului pisicilor sa-si supravegheze, in timp real, animalele de casa.
  • O utilizare neobisnuita a Twitter a avut in minte si Randy Sarafan cand a construit un dispozitiv care, montat in scaunul sau de la birou, detecteaza fiecare flatulenta si ii dedica un mesaj pe Twitter. Incepand cu 13 aprilie si pana acum ideea sa, postata ca tutorial pe siteul Instructables, a adunat aproape 3500 de followeri.
  • Cand a aflat ca sotia sa este insarcinata, Corey Menscher s-a gandit ca miscarile copilului, mai ales in momentele in care devenea nelinistit in burta mamei, ar putea sa-i fie comunicate prin mesaje pe Twitter. Cu ajutorul unor senzori Piezo atasati de o centura infasurata in jurul taliei si al unui dispozitiv Bluetooth, viitorul tata a primit mii de mesaje de tipul "I kicked Mommy". Tyler s-a nascut pe 18 ianuarie si, pe langa contul de Twitter pe care l-a folosit in burta mamei, Kickbee, a primit cadou si propriul lui cont, Minimensch. Cel mai tanar utilizator al platformei de microblogging a fost salutat, de altfel, si de CEO-ul Twitter, Evan Williams, in cadrul unei conferinte TED.
  • Cea mai science-fiction utilizare a Twitter a fost experimentata de cercetatori ai Universitatii din Wisconsin, care au reusit sa transmita un tweet folosind doar impulsurile electrice generate de creier. Cu ajutorul unei interfete care interpreteaza activitatea electromagnetica a creierului si al unui software care transpune impulsurile detectate in litere, Adam Wilson este primul care a reusit sa comunice prin intermediul Twitter fara sa atinga vreo tastatatura. Cercetatorii sustin ca platforma de microblogging este mult mai usor de folosit de catre cei cu dizabilitati, ca unealta de comunicare, decat emailul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.