Banca Transilvania a anuntat ieri ca intentioneaza sa lanseze pe bursa prima emisiune de obligatiuni in dolari convertibila in actiuni.

Aranjamentul financiar este gandit in parteneriat cu Finance Corporation (IFC), bratul investitional al Bancii Mondiale, care va subscrie 20 de milioane dolari din emisiunea de bonduri convertibile in valoare totala de 25 milioane dolari pe care o va lansa Banca Transilvania, a declarat, ieri, seful IFC Romania, Ana Maria Mihaescu. Parteneriatul cu IFC al Bancii Transilvania presupune si un imprumut alocat ieri de bratul investitional al Bancii Mondiale, in valoare de 20 milioane de euro, separat de proiectata emisiune de obligatiuni convertibile.

Linia de finantare are o maturitate de 10 ani si va fi utilizata de banca pentru acordarea de credite ipotecare. Angajamentul financiar total al IFC fata de Banca Transilvania in cele doua aranjamente atinge suma de 44 milioane dolari.

"Obligatiunile convertibile in actiuni sunt produse finaciare comune in pietele dezvoltate. Spre deosebire de o emisiune de obligatiuni clasica, bondurile convertibile se transforma in actiuni la un anumit moment. Este o emisiune de obligatiuni cu riscuri mai mici, deoarece are ca garantie actiunile bancii. Este posibil ca IFC sa devina actionar al Bancii Transilvania, daca aranjamentul presupune asta", ne-a declarat analistul economic Matei Paun.

"Speram sa fim prima institutie financiara care va lansa pe bursa creante ipotecare, ajutand astfel piata sa acorde imprumuturi de acest tip mai ieftine", a declarat Ana Maria Mihaescu.

Obligatiunile emise de banci nu sunt o noutate pentru piata romaneasca. La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se mai tranzactioneaza obligatiuni in lei, lansate de Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD)-Groupe Soci?t? G?n?rale si Raiffeisen Bank Romania. Dosarul emisiunii de obligatiuni in valuta se afla in pe masa de lucru a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), urmand ca detaliile privind subscrierea fie anuntate dupa aprobare.

Iminenta lansare a acestor obligatiuni forteaza clarificarea legislatiei in domeniul creditului ipotecar, inca nedefinitivata.

Pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare legislatia va fi definitiva, a declarat Mihaescu. Cele patru proiecte de lege, unul de modificare a legii creditului ipotecar si alte trei (privind obligatiunile ipotecare, securitizarea creantelor si un proiect referitor la bancile de credit ipotecar) vor reglementa pe de o parte, piata primara - a creditelor acordate de banci si pe de alta parte pe cea secundara - a obligatiunilor ipotecare.

IFC va investi in utilitati

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale (BM) intentioneaza sa investeasca pe piata din Romania in anul financiar 2005-2006 circa 250-350 milioane dolari in proiecte de finantare pe termen lung in sectorul corporate si in participatiuni de capital. In prezent, IFC are in Romania un portofoliu de 400 milioane dolari. "Intentionam sa investim in sectorul productiei de electricitate, in petrol si gaze si in infrastructura", ne-a declarat seful misiunii BM pentru Romania, Ana Maria Mihaescu.

Dobanda londoneza, plus trei procente romanesti

Obligatiunile vor avea o valoare nominala de 10.000 de dolari si o maturitate de cinci ani. Rata dobanzii va fi platita semestrial si va fi calculata in functie de dobanda interbancara pe piata londoneza (Libor - London InterBank Offered Rate) la sase luni,

la care se adauga trei puncte procentuale. "Este vorba de un capital de rang II pentru suplimentarea fondurilor proprii ale bancii. Avem nevoie de capital pentru ca vrem sa devenim o banca mare", a declarat directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers. Bondurile vor deveni convertibile in actiuni la Banca Transilvania in termen de la 16 luni de la lansare. Banca intentioneaza sa-si majoreze cu 30% numarul de clienti pana la sfarsitul anului si sa deschida alte 27 de sucursale, ajungand la un numar de 180 de unitati. In prezent banca are aproximativ 600.000 de clienti, din care 500.000 persoane fizice si o cota de piata de 10% pe segmentul creditelor ipotecare. "Noi vindem credite ipotecare in valoare de un milion de euro pe saptamana si pentru ca nu avem un comision de penalizare pentru rambursarea anticipata a sumelor imprumutate", declarat Rekkers. Lansarea de obligatiuni ipotecare va insemna reducerea costurilor creditelor ipotecare, intrucat bancile vor putea vinde creantele ipotecare catre terti investitori, sub forma de obligatiuni cotate la bursa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.