Tinerii pot munci pe perioada vacantei de vara in State pentru o medie de 5,15 dolari pe ora

Joburile de vara in America sunt intermediate de agentii specializate. Perioada de inscriere a inceput la cele mai multe dintre acestea la intai octombrie si se va termina la finele anului sau cel mai tarziu in februarie 2005.

Pentru a putea solicita un loc de munca pe timpul verii in Statele Unite ale Americii trebuie sa ai varsta cuprinsa intre 18 si 27 de ani, sa fii student la zi, la o universitate de stat sau particulara acreditata, dar nu in ultimul an de studiu, sa ai o situatie scolara buna, sa ai cunostinte de limba engleza care sa iti permita sa lucrezi in mediul american. De asemenea, toti tinerii care au mai participat la acest program si indeplinesc conditiile prezentate mai sus pot incerca din nou. Work & Travel USA se inscrie in categoria programelor de schimburi culturale internationale derulate cu aprobarea guvernului american, care permite studentilor din intreaga lume sa cunoasca "visul american" si sa castige experienta.

"Cel mai greu este sa-ti gasesti o slujba, trebuie sa cauti pe Internet, la o groaza de angajatori, sa trimiti sute de CV-uri pentru a te inscrie in bazele lor de date. Eu am trimis timp de o luna si mi-am gasit, lucrator la un depozit de inghetata", povesteste Ionut, student la Politehnica si care a fost plecat sa munceasca in SUA prin programul Work and Travel in urma cu doi ani. Dar pana la urma, dupa ce a cheltuit destul de mult ca sa se inregistreze in bazele de date, din cauza unor intarzieri la Ambasada Statelor Unite, cand a ajuns in America slujba lui era de mult data altui student mai rapid. Au mai urmat trei saptamani de cautari, pana a ajuns pe o insula in Atlantic ca spalator de vase la un restaurant. "Pe romani sau alte natiuni defavorizate ii obliga sa-si gaseasca slujbe de aici, dar mai sunt si unii care renunta acolo, din cauza ca slujbele sunt foarte grele", isi aminteste studentul.

Un alt baiat a fost mai norocos, poate de aceea a si mers doi ani la rand. "M-am angajat in Yellowstone National Park, chelner, unde bacsisurile ajung si la 150 de dolari pe zi", spune Andrei. Programul, derulat de mai multe agentii autorizate se adreseaza studentilor la zi, chiar si la master, dar care nu sunt in an terminal si care nu au mai mult de 27 de ani. Acesta le asigura posibilitatea de a munci in SUA pe perioada vacantei de vara. Studentii care pleaca in astfel de programe, prin firmele intermediare din Romania, aduc in tara anual intre 12 si 15 milioane de dolari.

Prin Student Travel anul trecut au plecat din tara noastra aproximativ 3.500 de studenti. In total, 65.000 de persoane din intreaga lume si-au depus dosarele. Sponsorul programului este Council on International Educational Exchange (CIEE), care ajuta tinerii in obtinerea documentelor necesare pentru viza, respectiv asigura supraveghere si asistenta in SUA pe toata perioada desfasurarii programului. Consiliul "lucreaza" in diferite tari prin intermediul agentiilor pe care le acrediteaza. In Romania, numai patru agentii sunt acreditate de CIEE in acest moment, acestea fiind cele sigure pentru solicitanti. Dupa ce studentul a depus toate actele necesare inscrierii, va fi programat la un interviu cu unul dintre reprezentantii firmei. Interviul vizeaza mai ales experienta anterioara, domeniul in care doreste sa lucreze si cunostintele de limba engleza.

Studentii isi pot gasi singuri locurile de munca pe Internet prin optiune independenta. Aceasta inseamna ca tanarul nu poate folosi informatiile oferite pe site-ul firmei, adica o lista cu mai mult de 200 de website-uri, modalitati de redactare a CV-ului, cum sa contactezi angajatorii. In acest caz, angajatorul va trebui sa completeze si sa semneze oferta de munca si sa o trimita prin fax. Pentru cei care nu-si gasesc singuri un job exista optiunea Baza de date, care asigura acces la o gama larga de locuri de munca. Daca studentul este acceptat intr-un anumit loc de munca, va primi o oferta si instructiuni din partea angajatorului american prin intermediul bazei de date. O data acceptata oferta de munca, trebuie pastrata pe intreaga perioada a contractului, iar tanarul achita o taxa. Mai exista si targuri de locuri de munca, unde se poate beneficia de un loc de munca asigurat de CIEE. Pentru targul de locuri de munca organizat in Romania, la care participa angajatori americani, trebuie achitata suma de 100 de dolari.

Documente necesare pentru Inscrieri:

� Formularele de inscriere
� Fotocopie a carnetului de student.
� Adeverinta de student.
� Fotocopie a actului de identitate.
� Fotocopie a pasaportului cu vizele anterioare.
� Trei fotografii tip pasaport conform cerintelor formulate de Ambasada SUA.
� CV in limba engleza.
� Fisa personala completata pe calculator.
� Contractul de munca completat si semnat de catre angajatorul american (poate fi depus si la o data ulterioara).

Cum sa te feresti de Tepari

Numai urmatoarele agentii sunt acreditate de catre CIEE:
� GTS International Romania - Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta, nr.54, sector 5, Bucuresti, www.gtsturism.ro)
� GTS International Romania - Iasi, Casa de Cultura a Studentilor, Str. Vasile Conta, Nr.30, Parter, www.gtsturism.ro
� Student Travel - Str. Smardan Nr. 39, Bucuresti, Romania, Str. Avram Iancu nr. 32, Cluj, Str. D.Gherea nr. 18, Brasov, www.studenttravel.ro
� Zip Travel - Str. Calea Dorobantilor, nr. 49, apartament 2, sector 1, Bucuresti, Romania, www.ziptravel.ro

Ce loc de munca va puteti gasi

� Puteti opta pentru a fi ospatar, spalator de vase, camerista, in statiunile turistice sau in domeniul hotelier: camerista, receptioner, caraus, ajutor la curatatorie, la intretinerea hotelului, in restaurantul hotelului. De asemenea, joburi cautate, mai ales pentru bacsisuri, sunt in restaurante si baruri: ospatar, debarasator, bucatar, spalator de vase, barman. In diferite departamente ale magazinelor puteti fi casier, asistent de vanzari. In parcurile de distractie sunt disponibile joburi de ajutor in mentinerea parcului, vanzator de popcorn, vanzator in diverse magazine de suveniruri si in parcurile nationale pe toata suprafata parcurilor si in adaposturile special amenajate. Daca aveti abilitati in domeniul asigurarii pazei, puteti alege sa fiti paznic in locatii precum centre de afaceri, constructii, parcari.
� In ceea ce priveste studentii din anii terminali, din cauza conditiilor impuse de Consulatul SUA din Romania, acestia nu se pot inscrie in program. In schimb, studentii din anul intai pot participa, cu conditia ca media notelor obtinute de ei sa fie peste 9.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.