Statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro, arata Fondul Monetar International intr-un raport confidential, citat de Financial Times (FT).
Cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare, astfel incat aceste state sa devina membre cu drepturi restranse, fara drept de reprezentare in cadrul Bancii Centrale Europene, scrie FT, citat de NewsIn.

"Pentru tarile din UE, trecerea la euro ofera cele mai mari beneficii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii in valuta straina, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii", se arata in raportul ce a fost scris aproximativ acum o luna.

In document se subliniaza ca, fara trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina ar necesita o reducere masiva a cheltuielilor, pe fondul opozitiei clasei politice.

FT arata ca raportul a fost pregatit pentru a veni in intampinarea unui eventual esec al campaniei demarate de Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru sprijinul unei strategii anticriza ce se adreseaza UE si Europei de Est.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.