Desi cursurile au stagnat fata de ziua precedenta, dealerii se asteapta la noi scaderi ale euro si dolarului

Ieri, cursul euro anuntat de BNR s-a mentinut la un nivel ridicat - 38.296 lei, cu aproape 60 de lei peste cel inregistrat cu o zi in urma, in ciuda faptului ca nivelul tranzactiilor de pe piata a scazut extrem de mult fata de ziua precedenta. Reamintim ca luni, cotatiile euro au atins pentru cateva momente si niveluri de peste 40.000 de lei, ca urmare a cumpararilor masive efectuate in mai multe reprize de Banca Centrala.

Dealerii de pe piata valutara sustin insa ca, ieri, piata parca a intrat in hibernare: nu s-au inregistrat nici cumparari, nici vanzari masive. "Fata de ziua de ieri, cand piata a fost foarte agitata din cauza interventiei Bancii Centrale, pot spune ca azi (n.r. ieri) parca nici nu s-ar fi efectuat vreo tranzactie", sustine dealerul unei banci. Sursele de pe piata afirma ca ieri Banca Centrala n-a mai intervenit pe piata. De fapt, atat dealerii, cat si marii jucatori de pe piata valutara nu s-au aruncat sa cumpere sau sa vanda valuta, asteptand sa vada care va fi urmatoarea mutare a BNR, dupa interventiile de acum doua zile. "Clientii au asteptat sa vada ce se intampla cu cursul. Cum Banca Centrala n-a mai intervenit, si cred eu ca nici nu intentioneaza sa mai intervina in viitorul apropiat, cred ca de maine (n.r. azi), ne vom confrunta din nou cu aprecieri ale leului", avertizeaza un dealer.

Dupa ce cursul euro si implicit al dolarului (calculat in functie de cursul euro-leu si cotatiile internationale) au crescut ca urmare a interventiilor Bancii Centrale, romanii s-au inghesuit ieri sa cumpere dolari de la casele de schimb. "Au crezut ca dolarul va incepe sa creasca si ca azi e ultima zi in care pot cumpara valuta la un curs bun", ne spune reprezentantul unei case de schimb de pe Magheru. Incertitudinea de pe piata si panica in care au intrat romanii, cumparand masiv valuta, au permis caselor de schimb sa dea adevarate tunuri. In conditiile in care cursul anuntat ieri de BNR pentru dolar era de 28.476 de lei, iar casele de schimb vindeau dolarii cu cel putin 29.500, pana la 31.000 de lei, rezulta castiguri de intre 1.000 si - 2.500 de lei pentru fiecare dolar, bani care au intrat in conturile caselor de schimb.

Chiar si la valuta cumparata de la populatie, casele de schimb au avut de castigat foarte mult. Ieri, casele de schimb ofereau intre 35.400 si 38.200 pentru un euro, cu pana la 900 de lei mai putin decat sumele pe care casele de schimb le puteau obtine vanzand pe piata interbancara surplusul de valuta atras de la populatie. Si la dolar, cursurile afisate de casele de schimb atat la cumparare, cat si la vanzare erau cu pana la 2.000 de lei mai mici decat cele anuntate de BNR. Casele de schimb ofereau ieri pentru un dolar 27.750- 28.200 lei, in timp ce clientii trebuiau sa scoata din buzunar intre 29.500-31.000 lei pentru fiecare dolar cumparat, fata de cursul de aproape 28.476 lei/dolar anuntat de Banca Centrala. Dealerii de pe piata valutara confirma ca si la ghiseele bancilor s-a intamplat acelasi lucru. Explicatia: "Ori romanii nu sunt deloc la curent cu ce se intampla in ultima luna in piata, ori efectul de turma e mai puternic. S-au uitat la o situatie izolata si n-au luat deloc in calcul tendinta pe termen mai lung, care este de apreciere a leului", ne spune un dealer valutar.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.