“In ceea ce priveste situatia curenta a sistemului educational din Romania, A.T. Kearney a sesizat nevoia unui transfer de know-how din domeniul privat si a decis implicarea in procesul de transformare prin demararea unui proiect pro-bono”, se arata intr-un comunicat al A.T Kearnez Management Consulting.

Situatia curenta in mediul educational

Sistemul educational romanesc se confrunta cu un proces de descentralizare care va impacta in curand toate unitatile pre-universitare. Cunostintele specifice de management sunt critice in aceasta etapa, fiind un factor important in reusita fiecarui liceu de a-si optimiza resursele si de a-si dezvolta propria identitate.

Printre principalele dificultati pe care unitatile educationale pre-universitare le pot intampina in perioada urmatoare (2009-2011), se numara:

  • Adaptarea unitatii educationale la cerintele si specificul comunitatii locale, in contextul introducerii unui curriculum flexibil;
  • Construirea unei identitati proprii, sustinuta de o strategie gandita pe termen mediu si lung, cu scopul de a depasi cu succes dificultatile impuse de mediul competititiona;
  • Imbunatatirea calitatii ofertei educationale si eficientizarea proceselor interne, in contextul modificarii implicarii personalului si a asteptarilor fata de acesti;
  • Dezvoltarea unor unelte si metodologii corespunzatoare nivelului de competitivitate astepta.

Proiectului pro-bono A.T.Kearney: Descentralizarea

"Pentru ca liceele sa poata deveni competitive in scurt timp pe o piata intr-o continua liberalizare, A.T. Kearney considera ca un transfer de competente si cele mai bune practici din mediul privat este urmatorul pas logic", a declarat Andrei Cretu, Consultant A.T.Kearney si managerul proiectului.

In acest sens, compania a initiat un program pilot prin care va asista un liceu reprezentativ pentru actualul pesisaj educational romanesc (Grupul Scolar “Doamna Stanca” din Bucuresti) in procesul de transformare. Acest program proactiv, ce vine in intampinarea cerintelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, are in vedere optimizarea principalelor arii de activitate din cadrul unui liceu, in scopul eficientizarii operationale si strategice a liceului.


Rezultatele programului pilot vor consta intr-un set de procese optimizate, in implementarea unor noi metodologii si in introducerea utilizarii unor noi unelte (baze de date, machete de raportare, etc) care vor eficientiza si usura activitatea corpului didactic si a personalului administrativ. Toate acestea vor duce la o functionare mai eficienta a institutiei si la o mai buna comunicare cu mediul extern. Astfel, liceul va putea raspunde mai bine provocarilor viitorului sistem de invatamant descentralizat.

Totusi, principalul scop al proiectului este imbunatatirea produsului si a experientei educative, acestea fiind principalele motoare ale schimbarii si la nivel de sistem de invatamant preuniversitar.

"Aceast parteneriat va genera un set complet de masuri si actiuni documentate, cu beneficii dovedite, ce vor trebui implementate pentru a asigura succesul privind noua pozitionare a unitatii educationale, precum si un ghid de implementare ce va putea fi folosit ca model intr-o eventuala implementare la nivel national", se adauga in comunicatul A.T. Kearney.

Rezultat asteptat - Schimbarea sistemului educational romanesc

"Proiectele pro-bono sunt o componenta importanta in activitatea compaiei A.T. Kearney, in contextul implicarii permanente a firmei in responsabilitatea sociala", conform comunicatului. Avind in vedere aceasta viziune, compania incerca sa aduca o schimbare pozitiva in sistemul educational din Romania, cu ajutorul competentelor si experientei sale.

A.T.Kearney a initiat acest proiect pro bono, primul de acest gen din Romania, ca o investitie pentru o cauza in care crede cu adevarat.

"Tinind cont de traditia de colaborare a companiei A.T. Kearney cu guvernele si institutiile publice din numeroase tari, compania este increzatoare ca initiativa va fi benefica nu numai liceului ales pentru programul pilot, ci si intregului sistem educational, ca urmare a prezentarii si unei eventuale implementari la nivel national a masurilor dovedite a fi de success in cadrul acestui proiect", a conchis Andrei Cretu.

A.T. Kearney este una din cele mai importante companii de consultanta in management la nivel mondial. Compania a fost infiintata in 1926, cu birouri in 35 de tari, fiind prezenta in Romania incepand cu anul 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.