Banca Comerciala Romana (BCR), cea care da de obicei tonul pe piata bancara, va promova agresiv politica sa de creditare a persoanelor fizice in lei, pentru ca nu mai este dispusa sa-si asume total riscurile valutare la creditele in valuta, au declarat oficiali ai bancii, intr-un seminar pe probleme financiar-bancare, care s-a desfasurat la Mamaia.

"Politica BCR este de a promova creditarea in lei, pentru ca banca nu are in strategie sa-si asume total riscul valutar'', a declarat vicepresedintele executiv al bancii, Dan Bunea, apreciind ca la nivelul pietei valutare se acumuleaza o volatilitate evidenta. "Sa nu-si inchipuie cineva ca o banca din Romania isi va lua riscul valutar in ceea ce priveste creditarea", a avertizat Dan Bunea.

Euro de 36.000 de lei, opera BNR

Bunea apreciaza ca pentru 2005 vom avea o inflatie, calculata interanual, de 7,7 - 7,8 la suta, iar la un curs relativ scazut de 36.100 - 36.200 lei pentru un euro, potrivit analistului Remus Serban, s-a ajuns prin ''interventiile repetate in piata valutara ale Bancii Nationale''. In aprilie, creditul in lei a crescut pentru prima data mai puternic decat cel in valuta. Dan Bunea apreciaza, totusi, ca in acest an "vom avea si un fenomen de deflatie, cel putin o luna, explicand ca evolutiile cursului de schimb si evolutia dobanzilor ar trebui sa-si gaseasca corespondent si la nivel macroeconomic''.

Va continua sa existe un diferential intre dobanzile in lei si cele in valuta, considera Bunea. Oficialul BCR a semnalat ca la unele banci la creditarea in lei se manifesta o tendinta de dumping, prin dobanzile pe care le practica. "Un nivel de dobanda de 9 la suta la creditele in lei nu este un nivel real al dobanzilor din piata. Astfel de dobanzi fac sa se denatureze piata", considera Bunea.

"BCR are dobanzi cu 1,7 puncte procentuale mai mici decat celelalte banci din sistemul bancar la marja neta dintre dobanzile active si cele pasive", a spus vicepresedintele BCR. "BCR nu va scadea dobanzile fara sa tina cont de evolutiile macroeconomice", a avertizat Dan Bunea.

La creditele acordate sectorului corporate (inclusiv IMM si administratii publice locale), tunelul de dobanzi al BCR este cuprins intre 14 si 22 la suta, iar la creditele pentru persoane fizice tunelul de dobanzi este de 14 pana la 23 la suta. La sfarsitul lunii mai 2005, BCR avea un portofoliu de 850.000 de contracte de credit si 4,7 milioane de clienti. BCR a inregistrat, in trimestrul I 2005, o crestere cu 22 la suta a portofoliului total de credite de consum in lei, fata de decembrie 2004, de 21 la suta la creditul de consum in lei si de 33 la suta la creditul imobiliar-ipotecar.

La creditele in valuta pentru persoane fizice, cresterea totala a fost, in primul trimestru din 2005, de 37 la suta, din care 55 la suta au fost credite de consum si 21 la suta credit auto. Creditul ipotecar-imobiliar si cu garantii ipotecare a crescut, de asemenea, cu 29 la suta. Valoric, creditul ipotecar-imobiliar in valuta a crescut cu 100 de milioane de euro, in trimestrul I 2005, fata de 31 decembrie 2004, iar creditul in lei a crescut cu 150 de miliarde, pe acelasi segment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.