Prin pachetul de legi privind proprietatea, guvernul a decis sa mareasca impozitul pe terenurile agricole de la 1 ianuarie 2006, cu scopul de a descuraja dezvoltarea agriculturii de subzistenta si a sustine infiintarea fermelor si a marilor exploatatii agricole.

Astfel, daca pana in prezent pentru un hectar de teren agricol, indiferent de calitatea acestuia sau de modul in care era folosit, o persoana platea un impozit anual de numai 11.000 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2006, suma anuala datorata statului poate ajunge chiar la 600.000 de lei, in functie de calitatea terenului si destinatia acestuia. Birurile infurie pe toata lumea afectata, insa ideea de la care a pornit actualul Guvern este aceea ca subventiile vor fi intotdeauna insuficiente pentru a sustine cultivarea eficienta a suprafetelor mici de teren.

Constient ca din punct de vedere economic, sectorul agricol este punctul nevralgic al Romaniei in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, ca urmare a faramitarii proprietatilor, Guvernul Tariceanu a decis sa mareasca impozitele, pentru a-i determina pe tarani sa lucreze pamantul in conditii de eficacitate.

Prin aceasta masura, autoritatile vor sa ii forteze pe micii proprietari sa se asocieze sau sa vanda terenurile unor mari exploatatori, pentru a putea fi desfasurata o activitate mai productiva, folosind o tehnologie superioara. "Vrem sa simplificam circulatia pamantului: vanzarea, cumpararea, inscrierea. Vom lucra la un program de concentrare a proprietatilor in Romania. Sa nu se teama oamenii, concentrarea nu inseamna colhoz sau CAP", a anuntat recent ministrul agriculturii Gheorghe Flutur.

Ideea concentrarii terenurilor agricole a aparut in capmpania electorala, in care alianta D.A. a promis taranilor care depasesc 62 de ani, rente viagere anuale daca isi vor da terenul tinerilor, spre a fi lucrat. Flutur explica recent ca persoanele care nu pot lucra terenul, ar trebui sa-l transmita tinerilor, pentru a fi infiintate ferme pe 15-20 de hectare. Aceste ferme ar putea fi sprijinite de stat, printr-o lege a creditului agricol, aflata in prezent pe masa de lucru a Parlamentului.

In prezent, piata tranzactiilor cu terenuri agricole se afla in impas, ca urmare a intarzierii aparitiei legii privind acordarea unor rente viagere anuale de 100 de euro pe hectar persoanelor de peste 62 de ani, care isi vand pamantul si de 50 de euro celor care il arendeaza. Si renta viagera este o masura cuprinsa in pachetul de legi privind proprietatea si justitia, asupra caruia Guvernul intentioneaza sa isi asume respunderea. Purtatorul de cuvant al ministerului agriculturii, Adrian Tibu, ne-a declarat ca propunerea de majorare a impozitelor pe teren agricol apartine ministerului finantelor si ea a fost luata tocmai pentru a asigura banii necesari acordarii de rente viagere. "Scopul este de a oferi fonduri pentru dezvoltarea agriculturii. O mare parte din banii colectati se vor intoarce in agricultura, sub forma de rente", a declarat Tibu.

Astfel, noile impozite pe terenuri agricole si forestiere se vor situa intre 200.000 lei si 600.000 lei pe hectar, in functie de calitatea terenului.

Pentru hectarul de teren arabil, proprietarul va datora anual statului intre 200.000 lei si 360.000 lei (clasa intai de calitate). De asemenea, valoarea impozitului se situeaza intre 360.000 lei pe hectar si 200.000 lei pe hectar la pasuni si fanete. Impozitul variaza intre 280.000 lei si 600.000 lei pentru hectarul de vie, in timp ce pentru livezi se incadreaza intre 280.000 lei si 600.000 lei pe hectar. Pentru hectarul de padure s-a stabilit un nivel de 350.000 lei, in timp ce pentru terenurile pe care sunt amenajari piscicole, proprietarii vor trebui sa scoata din buzunare 240.000 lei. Pentru un hectar de teren cu constructii efortul financiar al detinatorilor se va ridica la 220.000 lei.

Cifrele nu vor putea fi modificate de catre Parlament, masura fiind inclusa in pachetul legislativ privind regimul proprietatii si reforma justitiei, pentru care Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea. Daca motiunea de cenzura, pe care partidele de opozitie au anuntat deja ca o vor depune, va esua actul normativ este considerat adoptat.

Incepand de ieri au intrat in vigoare si noile prevederi ale Codului fiscal, prin care se introduce un impozit de 16% pe castigul realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite si un impozit de 10% pe dobanzi si pe venituri din tranzactii imobiliare. Nivelul accizelor a fost majorat la randul sau, fiind abrogata scutirea de la plata accizelor in cazul alcoolului etilic si al altor patru produse alcoolice bine precizate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.