Interviu cu Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului

- Romania produce mai multa energie decat poate consuma. Cum veti rezolva criza supraproductiei de energie? Mai ales cum veti echilibra productia intre sectoarele hidro si termo?
- Intr-adevar, Hidroelectrica are multa productie de energie electrica ieftina, fapt care afecteaza direct producatorii pe carbune. La Mintia Deva, situatia s-a redresat, deoarece produc trei grupuri 233 MWh, fata de 10 MWh, cat produceau odata. Pentru Rovinari, Turceni si Isalnita, rezolvarea sta in exportul de energie. Transelectrica va trebui sa-si diminueze tarifele pentru a face un export competitiv.

- Importurile de energie ieftina pe timp de noapte reprezinta o alta problema pentru producatorii romani. Cum o veti rezolva?
- Cea mai ieftina energie vine noaptea din Ungaria. Dupa ce vom avea un pret reglementat pentru noapte, de 500.000-600.000 lei/MWh, se va rezolva si problema importurilor pe timp de noapte, iar sectorul termo va putea sa vanda.

- Daca avem atata energie electrica, de ce mai trebuie scumpita de la 1 iulie? In mod normal, nu ar trebui ieftinita? Care este situatia pretului gazului?
- La energia electrica suntem aliniati la pretul european. Majorarea nu va fi de 6,8%, cat s-a prognozat, ci in jur de 5%. In ceea ce priveste gazele, avem un acord cu FMI, prin care ne-am asumat o majorare graduala trimestriala la pretul gazelor. Nu "scapam" de 7% majorare de la 1 iulie.

- Va aflati intr-o disputa cu VA Tech, Elvetia, firma care retehnologizeaza Portile de Fier. Cum o veti rezolva?
- Cu VA Tech, lucrurile sunt foarte clare. Am notificat firma asupra modului in care a facut reabilitarea grupurilor de la Portile de Fier si asupra nivelului de penalitati pe care le-am calculat. Acestea sunt de cel putin 8 milioane de euro. VA Tech insa nu recunoaste aceste pierderi pentru Hidroelectrica. Exista un contract, asa cum VA Tech are si alte contracte in Romania. In context, nu cred ca exista o firma care, dupa ce isi recunoaste greselile de executie si proiectare, iar agregatele nu functioneza, sa nu accepte plata penalitatilor ce decurg din intreaga situatie creata. Oricum, MEC a ramas la cele 8 milioane de euro pe care le solicita lui VA Tech. Exista avocati inteligenti si in Romania, nu numai in Elvetia.

- Care este perspectiva sistemului energetic pe termen scurt?
- Este foarte importanta crearea unei piete regionale de energie electrica la Bucuresti. Exista "Nord Pool" care doreste sa ne fie partener si finantator. La sfarsitul proiectului vor veni bani si de la UE, si de la Banca Mondiala. Pana la sfarsitul lui iulie dorim sa finalizam proiectul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.