Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii s-a desfasurat pe acelasi fond de acalmie generala. "Investitorii n-au prea avut chef nici sa vanda, nici sa cumpere", declara Florin Catinas, broker la societatea de brokeraj WBS Romania. La o privire generala, "au fost preferate vanzarile", dupa cum remarca agentii de brokeraj de la Prime Transaction.

Investitorii par sa astepte intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, care renunta la impozitarea cu 10 la suta a castigurilor de pe piata de capital. In acelasi timp, ei par a nu se fi dezmeticit inca dupa lunea neagra, in care Bursa a inregistrat, pe total, o scadere de cinci procente.

Indicele BET a scazut cu 0,5%, in timp ce BET-C a inchis pe usoara variatie pozitiva, de 0,3%. BET-FI a inregistrat cea mai mare scadere, de 1%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost mai mica decat cea din ziua precedenta, situandu-se sub 90 miliarde de lei, echivalentul a 2,3 milioane de euro.

Cea mai tranzactionata companie de la categoria I a fost, din nou, Petrom (SNP), cu un volum de 2,8 milioane de actiuni transferate si un rulaj de 10,4 miliarde de lei. Pretul titlurilor a atins un nivel mai mic cu 0,2% fata de cel din sedinta anterioara, ajungand la 3.670 lei/actiune. La categoria a II-a, Rompetrol Rafinare (RRC) a fost, de asemenea, in atentia investitorilor, insa s-a transferat un numar mic de actiuni, 15,7 milioane, cu o valoare totala de 12,5 miliarde de lei. Cursul titlurilor RRC a coborat cu 1,3%, pana la 783 lei/actiune. Brokerul de la WBS Romania afirma ca se constata o usoara migrare a jucatorilor atrasi de sectorul petrolier dinspre Rompetrol spre Petrom.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au suferit o depreciere de 0,7%, cursul fiind, la inchidere, de 7.100 lei/actiune. S-a tranzactionat un volum redus de actiuni TLV, doar 553.500, iar rulajul a fost de 3,9 miliarde de lei. Cea mai mare crestere din piata a inregistrat-o Alro Slatina, de 15%, crestere influentata de anuntul companiei privind majorarea capitalului social.

Piata SIF-urilor a fost cea mai afectata de scadere, in conditiile in care volumele tranzactionate au fost foarte mici. Cea mai tranzactionata societate de investitii financiare a fost SIF 1 Banat-Crisana, fiind transferate 803.500 actiuni, la valoarea totala de 10,3 miliarde de lei. Pretul titlurilor s-a depreciat cu 1,5%, inchizand la 12.700 lei/actiune.

Scaderea cea mai mare a suferit-o SIF 5 Oltenia, de 1,6%, cursul titlurilor coborand la 12.300 lei/actiune. SIF 3 Transilvania a reusit sa infrunte valul de scadere, pretul actiunilor mentinandu-se la nivelul din sedinta precedenta, de 13.000 lei/actiune.

Florin Catinas este de parere ca linistea ce a dominat piata bursiera ieri, dar si sedinta de joi, nu se datoreaza apropierii weekend-ului, ci, mai degraba, confuziei create de noul Cod Fiscal.

"Investiotrii nu stiu cum se va impozita, pana la urma, castigul din actiuni. Ei vor sa vada scris, nu din declaratii, care mai mult au produs incertitudine decat au lamurit lucrurile. El crede ca saptamana viitoare este posibil ca piata sa inceapa pe usoara scadere.

Pe acest fond, SIF-urile, si chiar Petrom, nu vor scadea foarte mult, este de parere brokerul, dar nici nu vor creste. Cel putin, asa reiese dupa evolutia pe care au avut-o aceste societati in ultima perioada, a adaugat Catinas.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.