Depozitele in valuta ale populatiei la bancile comerciale au scazut, in luna octombrie, pentru prima data in acest an, pe fondul continuarii aprecierii monedei nationale in raport cu euro si dolarul. Pana in luna mentionata s-a inregistrat un surplus lunar al economiilor constituite la banci in valuta, populatia fiind incurajata in acest sens de deprecierea constanta a leului in perioada ianuarie - septembrie.
Potrivit datelor publicate, ieri, de Banca Nationala a Romaniei, depozitele in valuta ale persoanelor fizice au scazut, in luna octombrie, cu unu la suta, pana la 2,3 miliarde de euro la cursul BNR de la sfarsitul lunii, de 40.870 de lei. Comparativ cu octombrie 2003, plasamentele de valuta in conturi bancare din partea persoanelor fizice au avansat cu 12,8%. Cu o luna inainte, dinamica anualizata arata o crestere de nu mai putin de 15 la suta.

Depozitele in valuta se transforma in lei

Se pare ca populatia tine cont de prabusirea valutelor din ultima vreme, transformandu-si economiile in lei. Astfel, economiile populatiei in lei s-au majorat cu 2,1%, pana la 127.851 miliarde lei. Fata de luna corespunzatoare din anul trecut, cresterea este de 20,4% in termeni reali.
O preferinta pentru depozitele in moneda nationala se observa si la firme.
Depozitele in lei ale agentilor economici au crescut cu 3,5% si au atins 104.669 miliarde lei, in timp ce depunerile in valuta s-au majorat cu numai 1,1%, pana la 91.601 miliarde lei.
Exprimate in euro, depozitele companiilor au crescut, in octombrie, cu 1,7%, pana la 2,241 miliarde de euro.

Creditele in valuta au crescut mai mult decat cele in lei

Firmele si populatia isi pastreaza preferinta pentru finantarile in valuta, a caror dinamica se plaseaza mult peste avansul imprumuturilor in lei si mentine ritmul de crestere a creditului neguvernamental la un nivel ridicat.
Aceasta evolutie vine firesc pe fondul intaririi tendintei de depreciere a valutelor. Avand in vedere ca presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a asigurat recent ca bancile nu vor umbla la dobanzile pentru creditele in valuta, intarirea leului poate oferi un avantaj real pentru cei care aleg sa-si finanteze investitiile prin acest fel de imprumuturi.

Potrivit datelor furnizate ieri de Banca Nationala a Romaniei, soldul creditelor neguvernamentale s-a majorat in intervalul octombrie 2003 - octombrie 2004 cu 46,3% (32,1% in termeni reali). Euro si dolarul raman principala forma de finantare, iar creditul in valuta a consemnat o crestere de aproape 60%.
Comparativ, imprumuturile in moneda nationala au urcat cu numai 29,6%, ritm care in termeni reali se plaseaza la numai 17%.

In luna octombrie, totalul finantarilor acordate de banci pentru firme si populatie s-a ridicat la 402.249 miliarde lei, cu 2,2% peste soldul din luna septembrie (1% in termeni reali).
Creditul in valuta a atins 245.995 miliarde lei (6,019 miliarde de euro), cu 2,7% mai mult decat in septembrie, si reprezinta 61,1% din totalul imprumuturilor contractate.
Componenta in lei a urcat cu doar 1,5% in termeni nominali, respectiv 0,3% in termeni reali, pana la 156.254 miliarde lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.