Firmele medii si mici sint impiedicate sa participe la licitatiile organizate prin sistemul achizitiilor publice intrucit organizatorii cer standarde greu de indeplinit

Problemele cele mai mari le au firmele care activeaza pe piata medicamentelor si produselor medicale. Anul trecut, guvernul Nastase a dat o ordonanta de urgenta prin care Ministerul Sanatatii era numit organizator unic pentru licitatiile privind achizitionarea de medicamente si produse medicale. Aceasta centralizare a dus la o crestere a preturilor precum si la furnizarea de produse de proasta calitate, spune Ioan Ciceala, presedinte executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale.

Consiliul Concurentei s-a autosesizat

Pe piata achizitiilor publice autoritatile pun bariere de intrare prin impunerea unor conditii discriminatorii participantilor. Fenomenul este recunoscut chiar de catre Consiliul Concurentei. "Din experienta acumulata de catre Consiliul Concurentei, se constata ca organizatorii de licitatii, la intocmirea caietelor de sarcini, fara a incalca legile concurentei si achizitiilor publice, dimensioneaza piete mici, cu operatori putini, pe niste criterii selective, stabilite in aplicarea unor standarde foarte specifice", se arata intr-un comunicat emis de autoritatea de reglementare in domeniul concurentei.

De altfel, Consiliul a deschis o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Ministerul Sanatatii in calitate de organizator al licitatiilor privind achizitionarea de cefoperazonum (antibiotic folosit la evitarea infectiilor post-operatorii la pacientii ce vor fi supusi la interventii chirurgicale abdominale, cardio-vasculare sau ortopedice) pentru spitale.

Probleme cu cefoperazonum-ul

In cazul achizitiei acestui produs au loc discriminari intre potentialii ofertanti. Potrivit reprezentantilor de pe piata medicamentelor cefoperazonum-ul este comercializat de catre firmele producatoare fie in concentratie de un gram fie de doua grame.

Discriminarea deriva din faptul ca in caietul de sarcini este stipulat expres achizitia unui anumit tip, de gramaj de regula cel de doua grame, eliminind din start foarte multi competitori. Ioan Ciceala confirma cele spuse de Consiliul Concurentei. "Situatia descrisa in comunicat este reala, dar ea a fost posibila prin complicitatea directa a Consiliului care, desi abilitat si obligat de propria sa lege de infiintare si functionare, nu a intervenit atunci cind guvernul PSD a emis reglementari care au incalcat in mod direct Legea concurentei", ne-a declarat presedinte executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.