Impozitul pe terenul agricol le-a amintit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice (MFP) ca trebuie sa umble din nou la atat de disputatul Cod Fiscal recent aprobat. Astfel, MFP lucreaza la un proiect de lege de modificare a acestuia in care se introduc noile impozite si taxe pe terenurile agricole, in conformitate cu pachetul de legi privind proprietatea.

"Este vorba despre un proiect de modificare a Codului Fiscal pe sectiunea impozitelor privind terenul agricol", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Adrian Tibu.

El a precizat ca, "potrivit acestui proiect, de la 1 ianuarie 2006 taranii vor plati un impozit pe terenul agricol situat intre 200.000 si 600.000 de lei pe hectar in functie de calitatea terenului", suma mult mai mare fata de impozitul platit in prezent, de 11.000 de lei pe hectar. Astfel, noul pachet de legi ale proprietatii care va intra curand in vigoare aduce o serie de modificari privind retrocedarea terenurilor.
Tibu a mai spus ca "proiectul s-a lucrat cu Ministerul Finantelor si va intra in Pachetul de Legi de Proprietate si Justitie la inceputul lunii iunie".

Renta viagera, alimentata din impozitul pe teren

Acest impozit va constitui o sursa pentru alimentarea proiectului de renta viagera. Reamintim ca noul pachet de legi ale proprietatii include si proiectul de lege a rentei viagere, care se adreseaza proprietarilor de teren in extravilan cu varsta de 62 de ani. Acestia pot pune terenul si la dispozitia unei exploatatii sau ferme si, in acelasi timp, pot pastra pana la 0,5 hectare, cu conditia sa nu comercializeze produsele rezultate din exploatarea suprafetei.

"Valoarea acestei rente este de 50 de euro pe hectar, pe an, daca proprietarul cedeaza terenul in arenda, si de 100 de euro, pe hectar, pe an, pentru cei care il vand", a anuntat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, plata se poate face o data sau de doua ori pe an prin agentiile de plati din cadrul ministerului. Referitor la acest subiect, Adrian Tibu a mai spus: "Oficiile de renta viagera vor fi deschise de la toamna".

Conform statisticilor MAPDR, peste 1,3 milioane de agricultori au aproximativ 3,2 milioane de hectare de teren si pot fi beneficiarii unei rente viagere.
In prezent, ministerul dispune de un buget de 300 de miliarde de lei pentru renta, suma suficienta pentru a acoperi prima plata pe acest an.

Legile proprietatii, subiect de disputa

Legile proprietatii au reprezentat zilele trecute subiectul discutiei intre reprezentantii Guvernului si cei ai proprietarilor deposedati abuziv. Acestia din urma s-au declarat nemultumiti fata de noul proiect de lege si au cerut schimbarea legii.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.