In numai doi ani, terenurile pentru constructii si-au triplat valoarea, ajungand pana la 1.000 de euro/metru patrat. Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles: Pretul exagerat al apartamentelor nu mai convine cumparatorilor. Fata de pragul normal de 20 la suta, in Romania valoarea terenului depaseste 50 la suta din totalul investitiei in constructii

Un blocaj al tranzactiilor se face simtit pe segmente ale pietei imobiliare, in contextul preturilor foarte mari la locuinte, apreciaza analistii.

"Din perspectiva anumitor tipuri de vanzari, cel mai pregnant ale apartamentelor pentru locuinte, pretul exagerat nu mai convine cumparatorilor, iar oferta scazuta si din ce in ce mai neinteresanta reduce drastic portofoliul disponibil'', a declarat, pentru Rompres, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles.

"Pretul ridicat si oferta scazuta majoreaza preturile si mai mult, pana cand se atinge un prag de insuportabilitate care, oricat pare de neobisnuit, exista. A fost acesta atins acum, macar in Bucuresti", apreciaza Artur Silvestri. Intr-o formulare populara, acest prag de insuportabilitate s-ar traduce cu "a plati cat nu face". In aceste conditii, ar trebui sa apara alternativa, care insa nu exista inca.

Aceasta pentru ca si casele pe pamant, in cartiere "mai convenabile" sunt tot mai putine si mai putin aspectuoase, iar terenul, care sa initieze o posibila constructie proprie, este si el, la randul lui, scump si se va mai scumpi, pana acolo unde, si pe acesta piata, se va instala un blocaj, a spus Silvestri. In aceasta materie, exista praguri si nivele care plafoneaza totul de la sine.

Terenul pentru constructie, care, in unele zone ale Bucurestilor si-a triplat valoarea in numai doi ani. Un exemplu in acest sens, este regiunea-anexa a Caii Dorobantilor, unde, de la 335-350 euro/mp la inceputul lui 2003, pentru aceiasi parcela se cer in acest moment si se obtin, 1.000 euro/mp. Aici, regula este simpla si usor de inteles. Daca se cumpara teren pentru a se construi, atunci valoarea lui ar trebui sa nu depaseasca 15 la suta din valoarea cheltuielilor totale (cazul ideal) ori, mai rar, 25-30 la suta.

Plafonul maxim este atins deja atunci cand se plateste pentru achizitia de teren 45-50 la suta din valoarea totala.

Bancile, unul dintre principalii "vinovati"

"Sunt bancile complici la panica bursiera imobiliara? O intrebare ce se pune cateodata, si doar cu jumatate de gura, ca sa nu supere, dar sugerand o complicitate mai mult decat prezumtiva.
Intr-o epoca unde creditul ipotecar ordoneaza evolutia a ceea ce se cheama piata imobiliara si unde am trecut de la regimul de piata locala la conditia de participant la cea globalizata, aceasta realitate inevitabila s-a produs cand i-a venit timpul.

Din acest punct de vedere, bancile au reactionat firesc. Asta deoarece, la drept vorbind, maine nu se stie ce va fi. Vestea cea rea ar fi, din aceasta perspectiva, aceea ca procesul este inca la inceput, cata vreme se asteapta participanti noi si dotati, precum Fondurile mari de investitii", a spus Artur Silvestri.

Dispare sansa de a revinde

"In acest caz, dispare pana si gradul de interes pentru posibile revanzari, iar rentabilitatea este aproape o iluzie.

Cand in cartierul Primaverii sunt ceruti pentru un metru patrat de teren 2.500 euro/mp, adica aproape tot atat cat in multe capitale europene, un calcul simplu arata ca orice investitie s-ar dori, apare un coeficient de risc care, acum cativa ani, nici nu se putea pune in discutie. Evident, acelasi mod de a gandi apare pentru orice fel de teren, indiferent de zona, iar cei ce vor sa-si faca o evaluare primitiva, dar sanatoasa, trebuie sa porneasca de aici", mai apreciaza Artur Silvestri.

Asadar, putem spune ca exista "blocaj pe piata imobiliara" in materie de apartamente si, in viitorul apropiat, va fi si la terenuri. Aceasta nu inseamna, insa, un blocaj pe intreaga piata imobiliara. Exista segmente active, unde se vinde si se cumpara cu o intensitate suficienta pentru ca developerii sa nu se ingrijoreze de "ideea unei perspective de glaciatiune". Dar aceasta ipoteza exista.

Un crah imobiliar ar prabusi preturile

Lipseste doar notiunea de "crah" imobiliar, totusi nu atat de improbabila, deoarece, in Franta, de exemplu, aceasta s-a intamplat, cu ceva timp in urma, si a generat o prabusire de preturi de mai bine de 30 la suta in doar cateva luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.