Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, a anuntat ca un grup de firme din Spania vrea sa investeasca 300 de milioane de euro intr-un parc industrial in apropierea Brasovului.

In parcul industrial, amplasat pe 80 de hectare de teren, s-ar putea crea pina la 10.000 de locuri de munca. Pe linga acordarea statutului de parc industrial, Guvernul Romaniei ar trebui sa contribuie cu aproape sapte milioane de euro, care sa acopere costul pentru aducerea utilitatilor. Acesta ar fi cel de-al optulea parc industrial din judetul Brasov, pe linga cele de la Roman, Carfil, Metrom, Fagaras in Uzina de Produse Speciale, Victoria Zarnesti si Vladeni.

Fara parc industrial la Roman

Dintre toate, cel de la Roman se afla in situatia cea mai grea. Parcul de la Roman a fost infiintat in 2003, iar luna trecuta a pierdut statutul de parc industrial, prin ordinul mi-nistrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Facilitatile vizau scutirea de plata impozitelor si taxelor pe cladiri si terenuri. Parcul se intinde pe o suprafata de peste 104 hectare, iar omul de afaceri Ioan Neculaie, care detine 80% dintre actiunile parcului, spune ca obligatia de a plati impozite si taxe va aduce numai deservicii firmelor din parc. Dacia Renault a inchiriat un spatiu la Roman, dar dintre cei peste 250 de salariati pe care ii avea anul trecut la Brasov, acum mai are doar 80.

Firmele se inghesuie la Metrom

In celelalte parcuri industriale situatia este mai buna. In parcul industrial Metrom, care se intinde pe 6,3 hectare, functioneaza 17 firme, care au peste 600 de salariati si produc medicamente, mobila, materiale de constructii, timplarie cu geam termopan, iar trei dintre ele se ocupa de comert. "Parcul industrial a fost deschis in 2003, dar activitatea propriu-zisa a inceput la mijlocul anului 2004, timp in care firmele si-au amenajat spatiile, au facut investitii, au pregatit productia. Acum, cererea de spatii este atit de mare incit mai vrem sa cerem de la uzina-mama - Metrom - inca 30.000 de mp de teren, cel putin.

Halele uzinei si asa stau in parasire si, daca reusim sa inchiriem firmelor, nu am avea decit de cistigat. Daca cererea de spatii este atit de mare, inseamna ca societatile din parc o duc bine si stiu ca si-au extins activitatea, au tot angajat oameni si au cifre de afaceri bune", spune Ioan Craioveanu, directorul general al parcului Metrom.

Tipografie la Carfil Brasov

Parcul Industrial de la Carfil are 1,87 de hectare, spatiile fiind inchiriate de 26 de firme, care au gasit aici spatiul ideal pentru a face confectii metalice, prelucrari mecanice, containere, obiecte sanitare, produse abrazive, fier forjat sau sticla termopan. In cele 26 de firme ale parcului au fost angajati 350 de brasoveni. "Parcul industrial a fost creat in 2003, si citeva luni mai tirziu, firmele si-au inceput activitatea, iar acum sint in continua dezvoltare", spune Dragos David, directorul parcului industrial Carfil.

Recuzita pentru filmela Tohan Zarnesti

Parcul de la Tohan Zarnesti a fost acaparat de italieni. Dintre cele 18 firme care au inchiriat cele 46 de hectare in halele fostei fabrici de armament, doar cinci functioneaza in prezent, restul urmind sa isi inceapa activitatea in curind. Firmele produc mase plastice, tricotaje, aparatura pentru industria electronica, dar si obiecte de recuzita pentru filmari. Firma produce la Brasov sabii, scuturi, armuri care sint folosite in productiile cinematografice", explica Mirela Zichil, reprezentanta parcului industrial Zarnesti. De curind, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a aprobat infiintarea unui nou parc industrial, in judetul Brasov, in localitatea Vladeni. Parcul are o suprafata de 47,19 hectare si va fi administrat de societatea comerciala "Business Park Euro Land".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.