Ca sa domoleasca avintul preturilor, BNR mai are ca solutie doar aprecierea leului. Cum e greu sa tii doi pepeni intr-o mina, deficitul de cont curent a luat-o razna.

Deficitul de cont curent, adica diferenta dintre valuta care intra si cea care iese din Romania, se majoreaza intr-un ritm accelerat. Datele oficiale pentru primul trimestru din 2005 dau dreptate expertilor FMI, care au avertizat autoritatile romane asupra riscului de derapaj al balantei de plati externe. Viteza de majorare a deficitului extern depaseste insa asteptarile, iar atingerea tintei de deficit negociata cu FMI de 6,9% din PIB pentru acest an pare un obiectiv mai mult decit ambitios.

Marfurile straine atirna greu

Deficitul contului curent a atins, in primul trimestru, 899 de milioane de euro, in crestere cu 85,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei. In dinamica, contul curent arata o diminuare a adincirii soldului negativ, intrucit dupa primele doua luni a fost inregistrata o crestere de 2,5 ori. Diferenta nefavorabila este alimentata, in continuare, de schimburile de bunuri si servicii, unde Romania are un deficit, dupa primele trei luni, de 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 80% fata de intervalul ianuarie-februarie si cu 62% comparativ cu primul trimestru din 2004. Fata de anul trecut, serviciile au trecut de la un surplus de cinci milioane de euro, la un deficit de 132 de milioane de euro.

Importurile nu se ieftinesc

Majorarea in ritm alert a deficitului este o consecinta indirecta a liberalizarii contului de capital. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recu-noscut recent ca acest proces se realizeaza in mars fortat si ca FMI, in rol de consilier financiar al Romaniei, a considerat ca liberalizarea ar putea sa mai intirzie. Contracararea presupuselor fonduri cu potential speculativ a condus la aprecierea cursului leului, simultan cu o scadere pronuntata a dobinzilor. Pe de alta parte, ieftinirea importurilor ca urmare a aprecierii leului a ramas printre putinele instrumente puse la lucru pentru ca preturile interne sa creasca mai putin. Mai mult, BNR mizeaza chiar pe o luna-doua de deflatie (scadere de preturi), cu alte cuvinte se asteapta ca aprecierea leului sa se regaseasca in ieftiniri ale produselor din import. Cu toate aceste asteptari, dupa saltul preturilor din aprilie si cel programat pentru toamna, si tinta de 7% inflatie in 2005 va fi probabil depasita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.