CEC va fi reorganizata in vederea privatizarii, a hotarat Executivul in sedinta de ieri. Astfel, Ministerul Finantelor Publice va elabora o strategie de privatizare a CEC pana in lunile iunie-iulie. Ordonanta de urgenta stabileste ca persoanele fizice sau juridice care actioneaza direct sau indirect nu vor putea cumpara un pachet de actiuni mai mare de 20 la suta din capitalul social total al CEC. Exceptie fac institutiile financiare de reputatie internationala.

Actul normativ introduce reglementari care elimina diferentierile ce existau intre CEC si celelalte banci. Incepand cu 1 ianuarie 2006, operatiunile derulate exclusiv de CEC vor putea fi efectuate de orice banca autorizata sau de catre Trezoreria statului. Capitalul social al CEC este de 1.497 miliarde lei impartit in 1.497.000 actiuni nominative, cu o valoare nominala de 1 milion de lei pe actiune. Prin derogare de la Legea 31/1990 privind societatile comerciale, CEC va putea sa functioneze cu orice numar de actionari, de la data vanzarii pachetului majoritar de actiuni si pana la instrainarea de catre stat a actiunilor sale.

O alta masura stipulata in ordonanta de urgenta prevede ca, incepand cu data vanzarii pachetului majoritar de actiuni, depozitele persoanelor fizice la CEC vor fi garantate de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, in limita stabilita de acesta. In prezent, toate depozitele populatiei la CEC sunt garantate de stat. Conform legislatiei in vigoare, Fondul respectiv garanteaza rambursarea depozitelor constituite la societatile bancare de catre deponenti persoane fizice in limita unor plafoane care sunt actualizate anual, in raport cu inflatia. Actul normativ mai stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2006, operatiunile derulate exclusiv de Casa de Economii si Consemnatiuni vor putea fi efectuate de orice banca autorizata sau de Trezoreria Statului, pe baza unui acord intre CEC si partea interesata.

Ministerul Finantelor Publice va exercita toate competentele privind procesul de privatizare si toate drepturile care decurg din calitatea de actionar in numele statului la CEC, cu exceptia acelora atribuite in mod special comisiei de privatizare. La propunerea comisiei de privatizare si pe baza avizului Bancii Nationale, Ministerul Finantelor Publice va propune Guvernului strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni.

La inceputul acestui an, Guvernul a facut publica intentia de a scoate la vanzare, chiar in acest an, ultimele pachete de actiuni detinute la banci de stat, CEC si BCR. Pentru preluarea CEC si-au anuntat deja interesul companii precum Erste Bank, EFG Eurobank Ergasias, OTP.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.