Transformarea BVB din institutie publica in societate pe actiuni, cu transferul gratuit al activului patrimonial catre membrii Asociatiei Bursei, a atras minia sefilor de SIF-uri care doresc si ei 20% din tort.

Dezbaterile Comisiei pentru buget-finante-banci a Camerei Deputatilor asupra proiectului de lege privind transformarea BVB din institutie publica in societate pe actiuni au fost mult mai furtunoase decit s-ar fi asteptat sefii Bursei. Iar acest fapt s-a datorat reprezentantilor societatilor de investitii financiare, care au cerut deputatilor ca noua lege a pietei de capital sa prevada ca un procentaj de 20% dintre actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sa poata fi achizitionat de cele cinci societati de investitii financiare. Acest procentaj tine cont de ponderea mare a celor cinci SIF-uri in totalul tranzactiilor bursiere.

Miza afacerii - 16 milioane de euro

Mai mult ca sigur ca multi se vor intreba care este miza in cazul transformarii Bursei din institutie publica in societate pe actiuni. Potrivit unui raport de evaluare a firmei de consultanta KPMG, valoarea patrimoniului BVB este de 16 milioane de euro, iar activul net aferent patrimoniului se cifreaza la cinci milioane de euro. Asta inseamna ca, potrivit viitoarei legi, cele 67 de societati de servicii de investitii financiare (SSIF) vor primi fiecare, cu titlu gratuit, actiuni in valoare nominala de 74.626,86 de euro (valoarea activului net). Actiuni care, potrivit raportului KPMG, valoreaza in fapt 238.805,97 de euro. Iar asta este valoarea lor prezenta pentru ca, tinind cont de ritmul de dezvoltare a Bursei, aceasta va fi mult mai mare. Avem in vedere liberalizarea contului de capital, precum si prezenta viitoare a noi emitenti la cota Bursei, fapt care va creste atit lichiditatea bursei, cit si comisioanele ce sint incasate de institutia in cauza.

Cererea SIF-urilor, un precedent periculos

Chiar daca in legea de privatizare a pietei de capital Comisia pentru buget-finante-banci a Camerei Deputatilor nu a operat modificarile cerute de reprezentantii SIF-urilor, cererea acestora este deosebit de periculoasa. Pentru ca este clar ca sefii SIF-urilor nu vor lasa sa le scape printre degete 3,2 milioane de euro, cit reprezinta in fapt cei 20% din Bursa ceruti de ei. Mai mult, urmind exemplul lor, si alte societati comerciale listate la Bursa ar putea cere actiuni la noua societate pe actiuni. Si sint destul de multe firme mari, precum SNP Petrom, Rompetrol Rafinare, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Transilvania, si lista poate continua.

Ce zice conducerea Bursei

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, sustine ca Bursa a primit la inceput un credit din partea statului, care a fost rambursat in cinci ani, iar mai apoi s-a dezvoltat din comisioanele percepute pentru tranzactiile bursiere.

Asa ca bani au fost adusi in piata de catre brokeri, respectiv societatile de servicii de investitii financiare. "Legea a plecat de la comisie in forma dorita de noi, deci cererea SIF-urilor nu a fost luata in calcul. Sper ca nu vom avea probleme in momentul in care va fi votata de Parlament", zice Stere Farmache, directorul BVB.

"Cererea SIF-urilor nu poate fi acceptata, deoarece toate societatile cotate ar putea cere actiuni la Bursa. Dar la noi totul este balcanic. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la aceasta cerere este tupeul de care dau dovada reprezentantii societatilor de investitii financiare. Dupa ce ca au vindut actiuni rentabile, pe care le detineau in portofoliul gen BancPost sau BRD, cumparind actiuni la agromecuri mai-marii SIF-urilor s-au gindit acum sa scoata bani din noile tipuri de actiuni", crede Marius Plugaru, membru in Comitetul Bursei de Valori Bucuresti.

Lupta se va da in Parlament

Cei care cred ca lupta pentru actiunile noii institutii bursiere s-a incheiat se insala amarnic. Cu siguranta, marea batalie se va da in Parlament, in momentul in care legea se va vota. Nu trebuie uitat ca sefii societatilor de servicii financiare au mari relatii si nu cred ca vor lasa sa le cada printre degete citeva milioane de dolari, acum, si o afacere cu mare potential in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.