Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale - ANRGN a renuntat doar temporar la abonamentul pentru gazele naturale. El va fi reintrodus, doar, dar dupa principiul "platesti ce consumi". Pentru a se reveni insa la vechea tarifare, este nevoie de un nou contract.

Acesta va intra in vigoare din 10 iunie, dupa o noua analiza a ANRGN. Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, da asigurari ca toti clientii care au platit deja abonamentul, fie ca au sau nu contract, nu vor pierde respectivii bani. Acestia vor fi recalculati, iar viitoarele facturi vor fi mai mici, in raport cu sumele platite in plus. Intr-o conferinta de presa, Stefan Cosmeanu a avut taria sa recunoasca faptul ca s-a pripit cu introducerea unui abonament fara ca metodologia sa fie insotita si de campania de informare a populatiei. "Intr-adevar, unii consumatori erau pusi in situatia de a plati lunar un abonament mai mare decat consumul de gaze in sine".

Sase variante de abonament

Luand exemplul tarilor UE, dar si clauzele din contractele de privatizare ale Distrigaz-Nord si Distrigaz-Sud, presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, declara ca abonamentul se va reintroduce: "Conductele transporta gaze 24 de ore din 24. Ele implica servicii de mentenanta, deci sunt costuri pe care clientul trebuie sa le plateasca, pe baza de abonament. Diferenta fata de ceea ce se stie este ca abonamentul nu va mai fi platit pe perioade in care consumul este oprit. Abonamentul va fi reintrodus, dar ANRGN va propune sase variante: de la zero la 300 mc; intre 300 si 1.200 mc; intre 1.200 si 2.400 mc; intre 2.400 si 6.000 mc; intre 6.000 si 12.000 mc si peste 12.000 mc. Prin aceasta noua metodologie, cel care nu va consuma, indeosebi vara, nici nu va plati abonamentul".

De la 1 iulie, gazul - mai scump cu 7 la suta

Dupa cresterea cu 5 la suta la 1 ianuarie si cu 23 la suta la 1 aprilie, gazele se vor scumpi din nou, la 1 iulie, cu 7 la suta. ANRGN declara insa ca aceasta va fi ultima scumpire pe 2005. Totodata, autoritatea da asigurari ca actuala zarva legata de introducerea unui abonament incorect nu va afecta termenii de intrare in proprietatea investitorilor a celor doua distributii de gaze - Distrigaz-Sud si Distrigaz-Nord.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.