Declansarea unui proces de apreciere a leului este insa posibila oricand, guvernatorul Mugur Isarescu declarand, nu demult, ca institutia pe care o conduce nu va ezita sa forteze intarirea leului pentru a determina ieftinirea produselor de import pentru a reduce presiunea inflationista. In ciuda acestor declaratii, in piata nu s-au observat schimbari mari ale cotatiilor. Patite, bancile prefera sa vada intentiile clare ale BNR, volumele tranzactionate pe piata valutara interbancara coborand sub pragul de 150 milioane euro, cererea fiind zilnic mai mare decat oferta.

Aceasta situatie a facut ca euro sa se miste intr-un culoar de 34 de unitati, mentinandu-se peste pragul de 3,6 lei. Nici dolarul nu a fluctuat mai mult, 92 de unitati, el stabilizandu-se in jurul valorii de 2,85 lei. Scaderea de vinerea trecuta a paritatii euro/dolar, ar putea readuce moneda americana la nivelul de 2,9 lei. Ramane de vazut daca BNR va permite o astfel de intarire, chiar daca dolarul nu mai este reflectat, de la inceputul anului, in cosul valutar. Avem in vedere ca o serie de importuri, in principal cele de petrol, sunt platite in dolari, iar o scadere a leului ar alimenta cresterea inflatiei. Investitorii de la Sibiu sunt mai optimisti in ceea ce priveste procesul de intarire a leului.

Ei au tranzactionat raportul leu/euro, cu scadenta septembrie, la 3,62 lei, valoare identica cu cea pentru luna viitoare. In privinta dolarului, ei sunt mult mai circumspecti, acesta fiind cotat pentru iunie la 2,84 lei. Pe pietele internationale euro a pierdut de la inceputul lunii patru centi americani, coborand la sfarsitul saptamanii la 1,2561 dolari, cea mai scazuta valoare a ultimelor sapte luni, ea fiind o consecinta a informatiilor economice mult mai slabe din euro-zona comparativ cu cele americane. In cazul in care referendumul din Franta nu va aproba noua constitutie europeana este posibil ca moneda unica sa scada spre 1,24 dolari.

Sunt contractele futures o optiune?

Aproape jumatate dintre investitorii care au raspuns intrebarii propuse de SSIF Broker se uita si pe piata futures la cotatiile actiunilor inainte sa ia o decizie de investire, insa majoritatea dintre acestia iau in considerare doar actiunile lichide.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.