Printre modificarile aberante aduse noului Cod fiscal ce urmeaza sa intre in vigoare incepand din 1 ianuarie 2005, modificari impuse la initiativa ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, fara consultarea oamenilor de afaceri, se numara si o masura care va crea mari probleme agentilor economici, cu deosebire celor privati. Concret, este vorba de o prevedere prin care, incepand de anul viitor, "se interzice cesionarea ori instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital, ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare". Aberatia este fara limite, agentii economici neputand sa-si vanda nici macar mijloacele fixe amortizate, intr-o perioada mai scurta de doua luni si fara acordul Fiscului.

"O lege imbecila, facuta de incompetenti la nivel inalt"

"Legea este imbecil scrisa si nu stiu cum se poate accepta atata incompetenta la nivel ridicat", ne-a declarat, in legatura cu aceste prevederi aberante, dl Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala. Odata pusa in practica, legea nu numai ca va ingreuna serios activitatea firmelor, care nu-si vor mai putea valorifica in mod operativ diferite active mobile si imobile, dar va pune in pericol chiar si eficienta Fiscului. Este lesne de prevazut ce avalansa de cereri se va abate asupra autoritatilor fiscale, dupa 1 ianuarie 2005, aceasta necesitand un volum de munca urias pentru a-i satisface pe toti agentii economici in cauza. Practic, pentru orice activ pe care vor sa-l instraineze, oricat de neinsemnat, companiile, societatile comerciale etc. vor trebui sa anunte autoritatile fiscale cu doua luni inainte si apoi sa astepte "binecuvantarea" acestora. Iata de ce oamenii de afaceri sunt revoltati.

De altfel, inca inainte de a fi promulgat actul normativ de presedintele Iliescu, cu ocazia unei intalniri pe care au avut-o cu premierul Adrian Nastase, oamenii de afaceri au atras atentia asupra acestei "ciudate" modificari aduse Codului fiscal de ministrul Mihai Tanasescu. "In primul rand, nu stiu daca ANAF va putea face fata la realizarea acestor controale, tinand cont de faptul ca, deja, are insuficient personal"- a declarat, avocatul Gabriel Biris, intrebandu-se, retoric, desigur, "cum se poate accepta atata incompetenta la nivel inalt?"

Chiar si redactarea actului normativ este gresita

Potrivit avocatului mai sus citat, aceasta modificare adusa Codului fiscal reprezinta un exemplu elocvent de cum poti face rau printr-o prevedere legala prost scrisa. "Daca cititi cu atentie textul legii (n.r. - 494/2004, privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 83/2004, pentru modificarea Codului fiscal), puteti vedea ca au omis o virgula, astfel incat din textul respectiv se intelege cu totul altceva", a precizat Biris, explicandu-ne ca, potrivit legii publicate in "Monitorul Oficial al Romaniei", intra la capitolul "exceptii" si partile sociale sau activele fixe ale contribuabililor. "Cum virgula nu a fost pusa unde trebuie, respectiv dupa

, modificarea cu pricina adusa Codului fiscal, nu se mai justifica", a explicat avocatul. "Cu atat mai mult este imbecil scrisa", a mai spus Biris, amintindu-ne ca aceeasi apreciere a facut-o si de fata cu premierul Adrian Nastase, in reuniunea Consiliului Investitorilor Straini.

Si vanzarea mijloacelor fixe amortizate trebuie facuta doar cu binecuvantarea Fiscului

Motivata prin intentia de a "stopa vanzarea unei firme (n.r. - sau a activelor acesteia) care are datorii la stat", legea va face mai mult rau decat bine. O data ce va intra in vigoare, activitatea firmelor va fi foarte mult ingreunata, daca acestea vor dori vanzarea unei parti din actiuni sau a activelor ce le au in patrimoniu, pentru a face rost de banii necesari sustinerii activitatii. "Va dau un exemplu, poate unul din cele mai sumbre. Daca proprietarii unei firme doresc sa vanda un calculator sau orice mijloc deja amortizat, trebuie sa anunte Fiscul cu 60 de zile inainte, dupa care sa astepte ca doi sau mai multi inspectori fiscali ai ANAF sa vina la fata locului pentru a face controlul respectiv. Abia dupa acest control, acestia vor spune daca firma poate instraina sau nu calculatorul cu pricina. Dar mai apare o problema foarte mare: pretul negociat pentru calculatorul respectiv cu siguranta nu va mai fi valabil peste doua-trei luni de zile. Asta in conditiile in care cumparatorul isi mai pastreaza oferta", a explicat dl avocat Biris.

"Nici macar nu conteaza daca activul care se doreste a fi vandut este amortizat sau nu. Legea spune clar: vanzarea oricarui activ trebuie anuntata Fiscului", a conchis Biris, exprimandu-si totodata speranta ca desi a fost promulgat recent de presedintele Iliescu, actul normativ va fi modificat.

In urma cu cateva saptamani, in cadrul reuniunii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), acelasi avocat Gabriel Biris s-a adresat premierului Nastase, spunandu-si franc si pe buna dreptate parerea despre acest act normativ "copt" in laboratoarele Ministerului Finantelor Publice, condus de Mihai Tanasescu: "Cu tot respectul, dar este cel mai idiot articol de lege pe care l-am vazut vreodata. Nu toti investitorii din tara asta sunt banditi. Aceasta nu este o masura care sa ne eficientizeze activitatea". Comentariile sunt de prisos


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.