Moneda americana a atins la sfarsitul saptamanii trecute un minim de 1,3460 unitati fata de euro * Reactia investitorilor, care au hotarat sa vanda dolari, a fost generata de raportul privind somajul din SUA * Ei cred ca administratia de la Washington nu va lua, prea curand, masuri de stopare a deprecierii monedei nationale * John Snow declara insa ca Trezoreria Statelor Unite sustine aprecierea dolarului

Dolarul a atins, la sfarsitul saptamanii trecute, minimul istoric de 1,3460 unitati fata de euro, in urma dezamagirii provocate de raportul privind somajul din SUA si a convingerii investitorilor ca administratia de la Washington nu va lua, prea curand, masuri de stopare a deprecierii monedei nationale, transmite Mediafax.

Investitorii au inceput sa vanda dolari curand dupa publicarea unui raport guvernamental in care se arata ca numarul posturilor din afara sectorului agricol a urcat cu doar 112.000 in luna noiembrie, in timp ce analistii prognozasera o crestere de 180.000. Rata somajului, situata la nivelul de 5,4%, a corespuns asteptarilor. Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a declarat, pentru postul de televiziune CNBC, ca institutia pe care o reprezinta sustine aprecierea dolarului. El a subliniat ca principalii parteneri comerciali ai SUA "impart responsabilitatea" pentru dezechilibrele intre importuri si exporturi. "Este important ca si economiile acestor state sa creasca mai rapid, oferindu-le posibilitatea sa cumpere mai multe produse americane", a afirmat el.

De altfel, un raport al Trezoreriei americane, citat de Reuters, mentioneaza ca nici unul dintre principalii parteneri comerciali ai Statelor Unite nu a incercat sa influenteze cursul de schimb valutar pentru a castiga avantaje economice in prima jumatate a acestui an. In document se arata ca, pentru reducerea deficitelor comerciale, depozitele financiare publice si private din Statele Unite trebuie sa creasca, iar economiile partenerilor SUA trebuie sa avanseze in ritm mai rapid. In acest context, SUA solicita statelor asiatice sa adopte politici mai flexibile de schimb valutar, axate pe cerintele pietei. Regimul strict adoptat de China a ingreunat politicile macroeconomice din aceasta tara si a dus atat la cresterea rezervelor valutare si a creditelor de consum, cat si la aparitia unor presiuni inflationiste. "Guvernul Statelor Unite va sustine, in mod hotarat, administratia de la Beijing in efortul sau de a implementa reforme financiare si de a flexibiliza regimul valutar", mentioneaza raportul inaintat Congresului. Reamintim ca in ultimul timp leul s-a intarit in raport cu cele doua valute de referinta.

Astfel, cursurile BNR arata un nivel al euro sub cotatia din august 2003 si o rata de schimb a dolarului apropiata de cotatiile din aprilie 2001. Piata valutara interna si-a mentinut vineri preferinta pentru moneda nationala, iar cotatiile euro si dolarului au coborat dramatic fata de sedinta precedenta. Banca Nationala a anuntat un curs de referinta de 37.560 lei/euro, cu 804 lei sub cel valabil vineri. Pentru moneda americana, BNR a calculat un raport de schimb de 28.274 lei, nivel in coborare cu 538 de unitati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.