"Romania si Bulgaria, care se afla pe drumul aderarii la UE in 2007, trebuie sa faca o reforma economica pozitiva in anul viitor si trebuie sa invete din experienta statelor care au devenit membre anul trecut", a spus Beatriz Merino, analist Standard & Poor's. Fiscalitatea si balanta de plati externe sunt elementele care au tinut sub control piata creditului in cele zece state devenite membre ale Uniunii Europene in 2004, a evidentiat raportul dat publicitatii de Standard & Poor's.

Documentul, intitulat "Comparing Convergence: The Sovereign Credit Characteristics Of EMU Accession Candidates," face o analiza a sistemului de creditare si compara ratingurile celor zece state. Raportul face parte dintr-o serie de comentarii aparute in "Sovereign Ratings in Europe", o lucrare mai ampla publicata cu ocazia intalnirii anuale de la sediul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Documentul contine si o analiza sumara a celor 40 de suveranitati europene care sunt monitorizate de Standard & Poor's. In viziunea lui Beatriz Merino, intrarea in Economic Monetary Union (EMU) a pus presiune pe balanta de plati a statelor din al doilea val de aderare. "In acelasi timp, trebuie observat ca prevederile Tratatului de la Maastricht obliga statele sa promoveze o politica fiscala consolidata si sa mentina inflatia, rata dobanzii si cursul de schimb in echilibru," a mai spus analistul.

Statele candidate la UE participa la EMU inainte de a trece la euro. Moneda europeana nu poate fi adoptata inainte ca statele respective sa aiba o pozitie financiara sanatoasa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.