Riposta: “Cum ar reactiona dl Copos daca i s-ar cere sa-si reduca profiturile?”

Bancherii, reprezentantii autoritatilor au continuat ieri criticile reciproce pe tema dobinzilor mari la credite. Rindul oficialilor care ar vrea sa vada dobinzi mai mici la credite s-a ingrosat cu reprezentanti au guvernului.

Daca, saptamina trecuta, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sfatuia bancile sa reduca dobinzile la credite pentru a creste volumul de operatiuni, ieri, in cadrul unei dezbateri organizate de Finmedia, vicepremierul George Copos a indemnat pe fata bancile sa reduca dobinzile la creditele in lei. Acesta a facut apel la constiinta bancherilor, argumentind: "Crearea unui loc de munca prin investitii greenfield costa 100.000 euro", o parte din acest cost imens fiind imputabil bancilor. Institutiile de credit ar trebui sa investeasca in dezvoltarea industriei si a infrastructurii, considera vicepremierul.

Replica bancherilor a venit la fel de rapid, acestia criticind intentiile autoritatilor de a se baga in treburile mediului privat. "Am inteles rugamintea dl Copos sa ne reducem profiturile. Stau si ma intreb cum ar reactiona dl Copos daca o autoritate i-ar cere sa-si reduca profiturile", a replicat Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. "Slava Domnului ca schimbarea din1989 ne-a adus in situatia in care aceste preturi nu sint stabilite administrativ", a punctat acesta.

La rindul sau, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, explica de unde vine diferenta dintre dobinzile la credite si cele la depozite. "1,3a este costul rezervei minime obligatorii, inca 0,5% la suta - contributiile la Fondul de Garantare a Depozitelor, la care se adauga citeva procente - costuri operationale care trebuie acoperite", spune Bogza.

Reprezentantii bancilor promit ca reduc dobinzile

Diferenta dintre dobinzile la credite si cele la depozite nu va ramine la nivelul ridicat de 7-8%, cit este acum, sustin bancherii. "Am avut si marje de 50% si de 20%, iar acum s-au redus la 7a. Marjele se vor reduce cind se vor reduce costurile, inflatia si din cauza concurentei dintre banci", sustine Pascariu. "Marjele se vor reduce cu 1-2a in urmatoarele sase-sapte luni", este de parere a lui Radu Gratian Ghetea, vicepresedintele AlphaBank si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.