In prag de privatizare, ies la lumina lucruri ciudate, cu posibile efecte asupra valorii de piata a Casei de Economii. Hotarati sa declanseze prima greva din sistemul bancar, salariatii pun la indoiala performanta managementului. Matei Bratianu: "De doi ani sunt platiti directori si angajati ai Directiei de carduri, desi CEC nu a emis niciodata o carte de credit"

La inceputul lunii viitoare, salariatii din cadrul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea declansa prima greva din sistemul bancar romanesc. Reprezentantii sindicatelor din CEC sustin ca in cazul in care salariile celor 9.000 de angajati nu vor fi majorate cu 25 la suta, mai mult decat dublu fata de oferta administratiei, incetarea activitatii la sucursalele CEC va deveni o certitudine.

Potrivit secretarului general al Blocului National Sindical (BNS), confederatie la care sunt afiliate sindicatele de la CEC, venitul mediu brut al angajatilor Casei este de noua milioane de lei. "Salariul mediu de incadrare de sase milioane, adica sub media pe economie, a precizat Bratianu, aratand ca, din cei noua mii de angajati, trei sute au salarii foarte mari, unele chiar nejustificate".

Angajatii CEC cer o crestere a salariilor cu 25 la suta incepand din luna iunie, in conditiile in care, dupa negocierile purtate pana acum, administratia ofera doar zece la suta. Ei mai vor ca sumele platite la disponibilizare sa fie egale cu salariul mediu brut din CEC, in timp ce - potrivit lui Bratianu - administratia ofera doar salariul de incadrare (sase milioane de lei).

Vicepresedintele BNS sustine ca nu intelege de ce administratia Casei plateste salariile angajatilor departamentului pentru carduri bancare, in conditiile in care institutia nu a emis vreodata carti de credit. "CEC are in functii directori la serviciul de carduri, exista salariati pentru acest departament care functioneaza de doi sau trei ani in conditiile in care banca nu a emis niciodata carduri. Vom continua negocierile cu administratia pana la 31 mai, pentru ca de la 1 iunie inceteaza valabilitatea contractului colectiv de munca. Daca pana la aceasta data nu se ajunge la un compromis vom deschide conflictul de munca", ne-a declarat Bratianu.

1,2 miliarde de euro pentru cumpararea CEC-ului

Potrivit acestuia, Casa nu se afla intr-un impas financiar, ci inregistreaza profit. "CEC-ul a avut anual profituri nete de cinci sute de miliarde de lei, iar inainte de 1999 a avut profituri si mai mari. A intampinat dificultati din cauza ca a platit mult de pe urma ilegalitatilor comise de Camenco Petrovici. Probabil ca exista presiuni din partea investitorilor sau presiuni morale asupra conducerii bancii, pentru ca nici un investitor nu doreste sa cumpere o intreprindere cu salarii majorate. Dar aceasta problema nu se poate pune la CEC, pentru ca angajatii de acolo au salarii cu mult sub salariul mediu din sistemul bancar din Romania. In prezent ne consultam cu alte confederatii europene care au desfasurat proteste in sistemul bancar din Europa. Avem informatii ca au existat greve in sistemul bancar din Belgia, Italia, Germania, Anglia, Austria. Ne vom interesa cum poate fi facuta o greva intr-o banca in asa fel incat sa nu afacteze clientii, dar in acelasi timp sa exercite o presiune asupra administratiei. CEC-ul este o banca puternica. Din moment ce 12 investitori ofera sume care pleaca de la 700 de milioane de euro pana la 1,2 miliarde de euro, inseamna ca CEC-ul este o banca profitabila, puternica. Din acest motiv salariatii cer majorari de salarii", a precizat in final liderul sindical. Federatia sindicatelor din cadrul CEC va solicita in aceasta saptamana o intalnire cu ministrul de Finante, pentru a gasi o cale de majorare a salariilor cu procentul cerut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.