ANRGN a aprobat un contract de furnizare de gaze care permite distribuitorilor sa incaseze abonamente aberante * Astfel, pentru 15 mc de gaze consumate de o familie intr-o luna, aceasta trebuie sa mai plateasca alti 30 de mc de gaze ca abonament!!! * Romanii se reintorc la butelii si masina de gatit cu lemne

In aceste zile au inceput sa soseasca acasa la consumatorii casnici primele facturi la gaze care cuprind, pe langa valoarea consumului, taxa pe abonament si noile contracte, care sunt obligatorii (nu pot fi negociate sau modificate). In momentul in care romanii au constatat ca abonamentul este mult mai mare decat plata pentru gazul consumat, au inceput sa ceara debransarea de la distribuitorul de gaze si sa treaca din nou la "butelie" si la incalzirea cu lemne si carbuni, fiind mult mai ieftin.

Reamintim, incepand cu 1 aprilie, Autoritatea de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a introdus sase clase de consumatori, fiecareia corespunzandu-i un anumit abonament. Astfel, pentru consumuri de maxim 2400 mc de gaz pe an, valoarea abonamentului este de 4500 lei/zi, pentru consumuri intre 2400 si 12.400 - 12.000 lei/zi, iar pentru consumuri intre 12.400 si 124.000 - 80.000 lei/zi pentru Distrigaz Nord si 120.000 lei/zi pentru Distrigaz Sud. ANRGN a pornit de la aceea ca, in mediul rural, consumul anual este de circa .200 mc de gaz, de aceea, pana la 2400 mc se utilizeaza cel mai mic abonament.

Taxa de 12.000 lei/zi se utilizeaza, in general, pentru blocuri cu circa 80 de apartamente, iar cea de 120.000 lei/zi - pentru micile intreprinderi sau pentru blocurile mari, cu mai multe scari si un singur contor, consumurile fiind de circa 6.000 mc gaze/scara/an (mult sub 124.000 mc gaz/an). De remarcat diferentele foarte mari intre valorile pe un palier stabilite de ANRGN.

Astfel, o clasa de consum pleaca de la 2.400 mc si se termina la 12.400 mc (un consum de 5 ori mai mare), iar o alta clasa porneste de la 12.400 mc si se termina la 124.000 mc (de 10 ori mai mult). Mentionam ca aceste clase reprezinta, practic, consumurile realizate de toti cei aproximativ 2 milioane de consumatori casnici. In plus, daca anul trecut consumul unui roman a fost de 2440 mc de gaz, chiar daca in acest an este plecat la "capsuni" in Spania si nu consuma nici macar un metru cub de gaze, el trebuie sa plateasca 428.400 lei lunar (peste 5 milioane anual) pentru ca e racordat la gaze.O alta problema ridicata de acest contract aberant o reprezinta discriminarea intre consumatorii, practic, de acelasi tip.

Astfel, daca intr-un bloc un locatar a decis sa fie corect si sa plateasca cat consuma si-a montat contor. Ceea ce inseamna ca a devenit titular de contract, adica va plati 166.000 lei/luna abonament. Ceilalti colocatari, care au un contor comun (un singur contract pentru restul blocului) platesc circa 6.000 lei/luna/apartament ca abonament (abonamentul se imparte pe toate apartamentele care au contorul comun). In aceste conditii, multi consumatori (in special din mediul rural si din zonele impadurite) au inceput sa ceara debransarea si refacerea sobelor cu lemne.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.