Noile norme de creditare i-a lovit crunt pe cei care isi negociasera credite in baza normelor vechi. Ei primesc mai putini bani si risca sa piarda avansurile deja platite.

Implementarea noilor norme de creditare, dar si situatia creata de actuala criza financiara internationala au adus cateva sute de romani in postura de a astepta pana la doua luni si jumatate pentru a primi un credit pentru locuinta. Mai mult chiar, unii dintre ei s-au trezit in situatia de nu mai putea accesa suma initial aprobata, ci una semnificativ mai mica, care nu le-a mai permis, in unele cazuri, achizitionarea locuintei pe care au contractat-o si au pierdut astfel avansul dat proprietarului.

„Aproximativ 20% dintre dosarele de credite garantate depuse in cursul lunii octombrie au intrat din nou in analiza, intrucat solicitantii nu se mai incadrau la aceeasi suma solicitata”, spune Roxana Gavrila, director de marketing la Credit Team, cel mai mare broker de credit de pe piata locala.

In cazul altui intermediar important, Ipoteci Direct, vorbim chiar despre aproximativ 80% dintre clientii noi, potrivit Ralucai Dobre, analist financiar la brokerul polonez.

„Da, am avut destul de multe cazuri in care suma aprobata era semnificativ mai mica decat suma expusa initial clientului. Am avut si o situatie in care clientul a pierdut avansul din aceasta cauza”, confirma si Marina Sterpan, product manager la Credit Zone. Concret, la fiecare dintre cei trei intermediari exista situatii in care clientul a putut accesa doar putin mai mult de jumatate din suma aprobata initial. Noile norme aprobate de banci marcheaza revenirea la un grad de indatorare de maximum 40%, in comparatie cu 70%, cat era pragul maxim acceptat inaintea aplicarii celui mai recent regulament BNR. Adunat, cei trei brokeri mentionati mai sus au avut, doar in luna octombrie, peste 5.000 de clienti.

Perioada de analiza a dosarului depaseste in unele situatii si doua luni, adica dublu decat in mod normal. „Daca inainte reuseam sa obtinem aprobarile pentru credite in cel mult o luna, acum vorbim despre cel putin doua luni”, spune Raluca Dobre, analistul Ipoteci Direct.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.