Patru universitati importante din Romania cer Ministerului Educatiei sa alcatuiasca o ierarhie a institutiilor de invatamant superior, astfel incat finantarea facultatilor sa creasca in functie de performante, iar salariile cadrelor didactice sa fie majorate diferentiat

Consortiul "Universitaria", care cuprinde Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti si Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, s-a reunit sambata si duminica, la Cluj, pentru a stabili punctele in care studiile universitare au nevoie de reglementari, relateaza NewsIn.

Astfel, rectorii celor patru institutii cer ministerului reexaminarea universitatilor, pe de o parte pentru a se stabili o ierarhie pe baza careia sa se faca finantarea, si pe de alta pentru ca specializarile pe care le ofera facultatile sa fie in acord cu cerintele pietei muncii. In ceea ce priveste finantarea, universitarii cer marirea bugetului de stat acordat institutiilor de invatamant superior si diferentierea salariala in functie de performante, luand in seama si cercetarea stiintifica. Ei considera ca majorarile salariale ar trebui facute diferentiat, astfel incat sa creasca in primul rand lefurile asistentilor si cele ale lectorilor universitari.

Un alt punct nevralgic al studiilor universitare, il constituie, in opinia rectorilor din Consortiu, studiile de doctorat, care sa fie facute numai de cei care vor avea, prin acestea, contributii majore in cercetarea stiintifica. Mai mult, universitarii isi doresc o legislatie a studiilor doctorale si a celor post-doctorale.

Pe 10 noiembrie, cadrele didactice din invatamantul universitar, afilitate la Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater", vor face greva de avertisment, protestand astfel fata de hotararea guvernului de a amana punerea in aplicare a legii de majorare a salariilor. In aceeasi zi, vor face greva de avertisment profesorii din preuniversitar afiliati la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) la Federatia Educatiei Nationale, in timp ce cadrele didactice din Federatia "Spiru Haret" au protestat astfel in cursul zilei de luni.

Daca nu se va trece la aplicarea imediata a legii de majorare a salariilor, sindicalistii din educatie ameninta cu greva generala, care ar urma sa fie declansata pe 18 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.