Aprecierea monedei nationale a depasit pentru prima data inflatia pe primele zece luni

A fost o saptamina de forta pentru moneda nationala, care a cistigat 1.534 de lei fata de dolarul american si 1.841 lei fata de euro, salt cu atit mai spectaculos, cu cit actualul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, se temea ca nervozitatea opozitiei care indemna la repetarea alegerilor ar prabusi leul.

Acum putem spune ca euro a coborit ieri pragul de 38.000 de lei, fiind schimbat pe piata bancilor cu 37.560 lei. Un dolar s-a vindut ieri pe piata valutara bancara cu 28.274 lei. Mai mult, aprecierea de la inceputul anului cu 13,14% a leului fata de dolar a depasit rata inflatiei, pe primele 10 luni si, de ce nu, pe aceea actuala. In saptamina ciondanelii postelectorale, leul a cistigat cit n-a facut in luni intregi. Practic, a cistigat in aceasta saptamina 64% din aprecierea fata de dolar, si 50% din intarirea fata de euro de la inceputul anului. Observatorii pietei financiare avertizeaza insa ca, desi tendinta de intarire a leului se va pastra cel putin pina la finalul anului, moneda nationala nu va mai inregistra salturi de sute de lei fata de valutele forte, euro si dolar. "Nu e nicaieri scris ca intarirea leului va continua in salturi. Ce va fi dupa alegeri vom vedea, dar nu cred ca vor mai fi salturi de 300-500 de lei pe zi.
Cred ca leul va atinge un plafon, dincolo de care va continua sa se aprecieze, dar discret, foarte usor", sustine Bogdan Baltazar, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Actuala situatie slujeste perfect intereselor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a stapini inflatia, spune Baltazar.
"Mie mi se pare ca evolutia monedei nationale reflecta faptul ca leul a fost tinut jos de BNR, care in fine i-a dat drumul sa se miste liber in piata. Dolarul cade pe piete internationale, dar nu asta trebuie sa urmarim cu atentie, pentru ca Banca Nationala a Romaniei tinteste euro, relatia e aproape 100% cu moneda europeana desi, teoretic, banca centrala mentine 20% din rezerve in dolari. Si aici intervin fortele interne, impinse de cantitatea mare de valuta din piata", a precizat Bogdan Baltazar.

Cu alte cuvinte, cit timp va fi valuta in exces, leul ramine o marfa din ce in ce mai "scumpa". Dar, desi s-a retras din piata, Banca Nationala a Romaniei n-a spus niciodata ca nu va reveni la nevoie. Dimpotriva. "Nu stiu daca ii convine bancii centrale sa se aprecieze leul asa de mult. Nu stim nici care este plafonul de alarma, dincolo de care BNR sare in actiune pe piata. Sint convins ca BNR nu va ezita sa intervina si invers, pentru a cobori leul, daca parerea lor va fi ca se depaseste vreun prag", a avertizat Baltazar.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.