Romanii din Italia tind sa declare in fata autoritatilor ca lucreaza mai putine ore si in general spun ca sunt angajati cu contract part-time, arata un studiu al organizatiei neguvernamentale Caritas Italia.

In contextul intrarii in legalitate a tot mai multor lucratori romani in Italia, in crestere cu 116% in 2007, se inregistreaza "anomalii" ingrijoratoare: diminuarea orelor lucrate de o persoana si o crestere a numarului angajatilor cu contract part-time, se arata intr-un studiu Caritas Italia.

Volumul "Romania. Immigrazione e lavoro in Italia (Romania. Imigrare si munca in Italia)", realizat de Fundatia Caritas Italia si lansat de Ministerul Afaceruilor Externe, atrage atentia asupra unui fapt ingrijorator, care poate avea consecinte profunde asupra comunitatii de romani din Italia.

Lucrarea explica pe larg cum, in contextul noilor intrari in legalitate a lucratorilor imigranti din Italia, "se inregistreaza anomalii care nu pot sa nu genereze suspiciuni si ingrijorare. Incepand cu anul 2000 si pana in prezent se evidentiaza in constructii o diminuare a orelor lucrate de fiecare lucrator si in paralel o crestere a numarului angajatilor cu contract part-time".

Aceasta evolutie semnaleaza o diminuare a "muncii la negru" si raspandirea "muncii gri", declarata partial. Intre 2006 si 2007 numarul contractelor part-time a crescut cu peste 74,9%, iar in Roma aceasta crestere a fost de 95% (una dintre zonele cu cea mai mare concentrare a populatiei romane). Numarul orelor lucrate pe an a scazut la minimul atins in 2000 - doar 921, conform Observatorului Feneal UIL.

Astfel, potrivit datelor Institutului National impotriva Accidentelor de Munca si Bolilor Profesionale din Italia (INAIL), la sfarsitul anului 2007 s-a inregistrat o crestere cu 306.557 de persoane a numarului lucratorilor romani fata de sfarsitul anului 2006. De la 263.210 persoane la sfarsitul anului 2006, in luna noiembrie 2007 erau inregistrati in Italia 569.767 de lucratori romani.

In aceste conditii, autorii lucrarii afirma ca la un an de la intrarea Romaniei in UE, numarul cetatenilor romani cu contracte de munca legale a crescut cu 116%. Se remarca, de asemenea faptul ca a crescut cu 127% numarul barbatilor, cetateni romani angajati legal, acestia fiind in numar de 172.125 persoane, fata de femei al caror numar a crescut cu 106% (134.432 persoane).

In anul 2007, proportia care reflecta prezenta femeilor din totalul lucratorilor romani prezenti in Italia a scazut la 45,9%, de la 48,3% in 2006. Aceasta evolutie este explicata prin concentrarea femeilor in sectorul muncii casnice si al asistentei familiale (22,5% din total in anul 2006).

Si acest sector este caracterizat prin expunere la fenomenul muncii la negru, care se concretizeaza printr-o rezistenta majora a angajatorilor legat de formalizarea raporturilor de munca, in ciuda simplificarilor aduse de integrarea Romaniei in UE.

De asemenea, in domeniul constructiilor, un alt sector supus riscului "muncii la negru", a fost identificat un fenomen consistent de intrare in legalitate a lucratorilor, urmare a intensificarii actiunilor Inspectiei Muncii, institutie aflata in subordinea Ministerului Muncii.

In prezent, domeniul constructiilor constituie un bazin important pentru angajarea muncitorilor romani, domeniu in care, conform INAIL, intre august 2006 si decembrie 2007 au fost angajati 115.060 de lucratori straini (55% din total), 69.759 fiind de origine romana.

Colectivitatea romana este cea mai numeroasa in panorama migratiei straine in Italia. Prezenta sa a inceput sa creasca notabil de la sfarsitul anilor '90, iar in prezent aproximativ unul din sase imigranti (15%) este roman.

Volumul Romania. Imigrare si munca in Italia ofera si o serie de concluzii care vizeaza armonizarea relatiilor de convietuire intre cetatenii romani si italieni. Astfel, autorii arata ca ca romanii sunt distribuiti omogen in teritoriu. Ei au intrat pe piata muncii din Italia, raspunzand cererii de mana de lucru, in special in sectoarele de asistenta si ingrijire a persoanelor si in constructii.

"Integrarea este un proces lent, in care, pe de o parte, societatea absoarbe elementele straine si diverse (din punct de vedere cultural) fara a incerca sa le schimbe caracteristicile, iar pe de alta parte individul care doreste sa se integreze in aceasta societate incepe sa aiba sentimentul de apartenenta, identificand valorile comune", scriu autorii cartii.

"Integrare nu inseamna asimilare", a avertizat dr. Livio Corazza, director pentru Europa al Caritas Italia, prezent la Bucuresti cu ocazia lansarii volumului.

Raspandirea rasismului si psihoza mediatica iscata in jurul imigrantilor se transforma intr-un un obstacol pentru integrarea sociala, nu numai a romanilor, dar si a tuturor strainilor care doresc sa se stabileasca in Italia, se arata in studiul Caritas Italia.

Recomandarile Caritas Italia pentru imbunatatirea situatiei se refera la promovarea valorilor culturale romanesti, stabilirea unor contacte mai stranse intre institutiile italiene si asociatiile romanesti si crearea de programe culturale comune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.