Desi mai sunt mai putin de doua saptamani pana cand transferul proprietatilor imobiliare intre persoane fizice va fi impozitat, Ministerul Finantelor lasa in ceata modul de calcul si plata a impozitelor datorate de contribuabil. Ministerul a avansat spre dezbatere publica proiectul unui ordin menit sa clarifice aceste aspecte, dar imprecizia in exprimare a textului reglementarii se mentine.

Potrivit prevederilor OUG 24 de modificare a Codului Fiscal, transferul proprietatilor imobiliare este impozitat cu 10% din venitul obtinut de contribuabili. Obligatia calculului incasarii sii virarii acestui impozit la bugetul statului ar fi trebuit sa revina notarilor. "Notarii publici care autentifica actele intre vii, translative ale dreptului de proprietate au obligatia de a calcula, de a incasa si de a vira impozitul la bugetul de stat", spune ordonanta.

Ministerul Finantelor compenseaza efortul notarilor oferindu-le posibilitatea utilizarii pe termen de o luna a sumelor reprezentand impozitul ce urma sa fie varsat. "Facilitatea" este privita cu retinere de catre notari, care spun ca nu au personalul specializat pentru aceste operatiuni si ca in celelalte tari colectarea acestor taxe se face de catre stat. "In toate tarile, valoarea de vanzare o incaseaza statul, aceasta este regula. Noi nu avem personalul specializat pentru calculul acestor taxe si nu suntem pregatiti pentru aceasta", afirma Mihai Atanasoaie, secretar general al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

"In situatia in care normele de aplicare a legii nu sunt foarte clare, exista riscul ca aplicarea legii sa nu se faca unitar de catre toti notarii", adauga Atanasoaie. Solutia aleasa pentru calculul venitului impozabil in tranzactiile imobiliare este considerata complicata si de catre agenti imobiliari. "Atat vanzatorul, cat si cumparatorul se vor intelege sa declare sume mai mici", anticipeaza seful unei firme de profil.

Proiectul de ordin presupune modificarea Codului Fiscal

Legea nu este foarte clara nici in privinta impozitarii imobilelor primite in urma mostenirii legale si vandute la mai putin de 3 ani de la dobandire. "Nu se impoziteaza urmatoarele venituri din transferul proprietatilor imobiliare: (...) "venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin 3 ani inaintea instrainarii".

In timp ce oficialii Ministerului Finantelor Publice interpreteaza textul de mai sus in sensul impozitarii, surse oficiale din Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala dau ca sigura scutirea acestei categorii de contribuabili de la plata impozitului. Pentru clarificarea aspectelor neclare din lege si pentru a usura povara care va reveni notarilor dupa 1 iunie, data de la care tranzactiile imobiliare vor fi impozitate, Ministerul Finantelor a emis un proiect de ordin.

Acesta prevede ca "impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare se calculeaza de catre organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului, pe baza informatiilor transmise de organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla proprietatea instrainata". Cu alte cuvinte se propune inca o data modificarea Codului Fiscal, cum OUG 24 prevede ca stabilirea si incasarea impozitelor se fac de catre notari, si nu de administratiile financiare.

Daca ordinul ministrului va fi emis in forma din proiect, Codul Fiscal, lege care isi propusese reintregirea intr-o singura prevedere a unei legislatii diversificate, va trebui modificat a 11-a oara. Piata imobiliara va fi oricum afectata. Specialistii opineaza ca, din cauza noii grile de impozitare, preturile terenurilor vor creste. Pe acest segment se inregistreaza concentrarea cererii. Acest fapt va multiplica tranzactiile cu aceleasi suprafete intr-un interval scurt de timp.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.