Luni este ultima zi in care puteti depune sau trimite prin posta declaratiile de venit fara sa riscati sa luati amenda.

Termenul de depunere a declaratiilor de venit global si a declaratiilor speciale pentru anul 2004 expira intr-o zi nelucratoare, respectiv 15 mai. Din aceasta cauza, declaratiile se considera depuse in termen daca au fost inaintate organului fiscal sau au fost depuse la posta pana la data de 16 mai inclusiv.

Nedepunerea la termen a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei.Contribuabilii care au avut anul trecut un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri nu sunt obligati sa depuna declaratiile de venit global.

CINE DEPUNE

Au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia de venit global contribuabilii care au obtinut venituri care sunt supuse procedurii de globalizare, si anume: venituri de natura salariala; venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere de constructii sau alte bunuri) sau venituri din activitati independente (venituri comerciale, venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala).

De asemenea, declaratii depun si cei care au obtinut venituri de natura salariala de la mai multi angajatori sau au obtinut venituri salariale de la un singur loc de munca, dar nu au fost angajati pe durata intregului an fiscal (01.01-31.12.2004) la respectivul angajator. Obligativitatea depunerii declaratiilor revine si celor care au obtinut venituri asimilate salariilor (indemnizatia obtinuta ca membru al unui consiliu de administratie, ca cenzor etc.) sau solicita acordarea deducerilor prevazute la art. 86 alin. (1) lit. c-f din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

INCHIRIERI IN VALUTA

Contribuabilii care in anul 2004 au obtinut venituri din cedarea folosintei bunurilor, in valuta sau echivalentul in lei al unei valute, au obligatia completarii si depunerii, pana la data de 15 mai 2005, la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul arendat/inchiriat, a formularului "203 - Declaratie speciala privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor". Contribuabilii vor utiliza pentru calcularea venitului brut anual obtinut din arenda/inchiriere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.

FORMULARE PE INTERNET

Contribuabilii care au obtinut in anul fiscal 2004 venituri care se supun procedurii de globalizare si nu au primit plicul cu declaratii de venit pot procura formularele accesand Portalul ANAF la adresa http://anaf.mfinante.ro sau prin prezentarea la sediul organului fiscal.

SPONSORIZAREA CU 1%

Contribuabilii care au obligatia depunerii Declaratiei de venit global pot dispune asupra destinatiei unei sume de pana la 1% din impozitul pe venitul anual datorat, pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit, prin completarea rubricii "Destinatia sumei reprezentand 1% din impozitul pe venitul anual datorat", cu datele referitoare la entitatea nonprofit, respectiv numele, codul de identificare fiscala si contul bancar ale acesteia.

De asemenea, pot opta pentru aceasta sponsorizare si contribuabilii care nu au obligatia depunerii Declaratiei de venit global, deoarece in anul 2004 au realizat venituri numai din salarii, iar angajatorul a efectuat operatiunile de regularizare anuala a impozitului aferent acestor venituri, contribuabilii avand astfel Fisa fiscala 1 regularizata. In cazul acestor contribuabili, optiunea de sponsorizare se exprima prin depunerea la organul fiscal in raza caruia isi au domiciliul a Declaratiei de venit global, completata numai la capitolul care cuprinde datele de identificare ale contribuabilului, precum si la capitolul H - "Destinatia sumei reprezentand 1% din impozitul pe venitul anual datorat".

PENTRU ASISTENTA

Programul de lucru cu publicul al unitatilor fiscale este intre orele 8:00-19:00, iar pentru orice informatie suplimentara referitoare la completarea declaratiilor, contribuabilii se pot adresa la telefoanele cu tarif normal (021) 411.40.48 sau (021) 411.40.33. La unele sectii te intampina "voluntari" binevoitori care te ajuta sa completezi declaratia. Efortul trebuie si el recompensat. Sumele variaza, dar sunt mai mici decat amenda minima, de 100.000 lei, care trebuie platita in cazul nedepunerii declaratiilor. Desi se pot trimite prin posta, multi romani au preferat sa mearga sa le depuna personal, pentru a se asigura ca nu au gresit sau pentru ca, pur si simplu, nu stiau sa le completeze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.