Lituania organizeaza duminica alegeri legislative, un scrutin foarte strans care ar putea marca revenirea fostului presedinte destituit in 2004, populistul Rolandas Paksas, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Fost pilot demonstrativ, Rolandas Paksas, in varsta de 52 de ani, a pus la punct un program capabil sa atraga multi dintre cei 2,7milioane de alegatori, ingrijorati de deteriorarea situatiei economice. Partidul sau, Ordine si Justitie, a promis abolirea impozitului pe venit pentru familiile cu trei sau mai multi copii, lupta impotriva cresterii preturilor, in special in ceea ce priveste energia, si introducerea alegerilor directe pentru primari si judecatori.

Rolandas Paksas, care a fost primul presedinte european destituit, in urma unei afaceri de coruptie, ramane ineligibil, insa, convins ca a fost pedepsit pe nedrept, el face campanie pentru partidul sau.

Partidele lituaniene urmeaza sa se confrunte mai ales cu scepticismul alegatorilor, al caror nivel de trai este unul dintre cele mai scazute din intreaga UE. Potrivit sondajelor, doar 40% dintre alegatori se vor prezenta la scrutin, fata de 47% la scrutinul legislativ din 2004. Insa cei care vor vota ar putea da un avertisment elitei poltice, avertizeaza Vladas Gaidys, director al Institutului de sondaje Vilmorus.

Un alt partid populist, Partidul Muncitoresc, mai apropiat de stanga, este la panda, in pofida problemelor judiciare pe care le-a avut in ultimii ani. Partidul multimilionarului de origine rusa Viktor Uspaskis a castigat alegerile legislative din 2004, promitand o crestere generala a salariilor si veniturilor, insa s-a rezumat la a fi doar un partener in guvernul de coalitie condus de social-democrati.

In 2006, Uspaskis s-a refugiat in Rusia pentru a scapa de justitie, care il suspecta de deturnare de fonduri si frauda fiscala. El a revenit in Lituania in 2007.

Potrivit unui sondaj recent al institutului Vilmorus, Partidul Ordine si JUstitie ar primi 16,1% din voturi, Partidul Muncitoresc 12,3%, devansand Partidul social-democrat al premierului in exercitiu Gediminas Kirkilas (10,2% din intentiile de vot). Insa, potrivit sondajului, Partidul Conservator, o formatiune traditional de dreapta, are sansele cele mai mari cu 17,6%. din intentiile de vot. Astfel, niciun partid nu poate spera sa castige o majoitate absoluta in Parlamentul monocameral de la Vilnius.

O alianta intre conservatori si populisti pare putin probabila, din cauza animozitatii reciproce. "Am mari indoieli", a spus Andrius Kubilius, liderul Partidului Conservator.

Dupa alegeri, procesul formarii unei coalitii risca sa fie complex, asa cum este de obicei in Lituania. Potrivit analistilor locali, social-democratii, care guverneaza in prezent cu mici formatiuni liberale si taranesti, ar putea sa se mentina la putere formand o noua coalitie. "Pragmatismul a fost mereu principala caracteristica a social-democratilor", a declarat Aine Ramonaite, politolog la Universitatea din Vilnius. "Astfel putem ajunge intr-o situatie in care partidul care pierde alegerile sa sfarseasca prin a reveni la guvernare".

Sondajele preconizeaza ca in total sapte partide ar putea trece pragul de 5% cerut, insa sistemul electoral este putin mai complicat, pentru ca majoritatea celor 141 de deputati sunt alesi direct in circumscriptii intr-un scrutin uninomial cu doua tururi, astfel incat independentii ar putea avea mandat in Parlament si ar ajunge o baza pentru formarea unor coalitii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.