Senatorii americani, inclusiv candidatii la Casa Alba Barack Obama si John McCain, au adoptat miercuri un plan istoric de sustinere a sectorului bancar, ce va costa statul fabuloasa suma de 700 miliarde de dolari, despre care Trezoreria spune ca e singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat in deruta.

Senatul a aprobat cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva acest proiect intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008" care acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar, relateaza NewsIn, citand AFP.

Acest vot deschide calea catre aprobarea textului, incepand de vineri, in Camera Reprezentantilor, care initial a respins planul luni cu o diferenta de 13 voturi (228 impotriva si 2005 pentru), ceea ce a provocat caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.

Republicanii fusesera cei care refuzasera preponderent sa sustina ceea ce ei considera a fi o interventie masiva a statului in sectorul privat pe cheltuiala contribuabililor.

Obiectivul planului este de a da statului mijloacele si autoritatea de a prelua activele neperformante ale institutiilor financiare puse in dificultate de criza imprumuturilor imobiliare cu risc, asa-numitele "subprime". Peste 12 banci au dat deja faliment in Statele Unite.

"Aplaud Senatul pentru votul sau care a reunit cele doua partide", a spus presedintele George W. Bush reactionand la aprobarea textului legislativ de catre senatori. "Este randul Camerei Reprezentantilor sa examineze aceasta lege. Cu imbunatatirile pe care i le-a adus Senatul, cred ca reprezentantii celor doua partide pot sustine acest text", a continuat Bush, subliniind ca starea economiei "impune" adoptarea planului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.