Bunurile, drepturile si obligatiile evaluabile in bani, anterioare datei de 1 iulie 2005, vor fi convertite in lei noi, in toate cazurile in care acestea fac obiectul unei operatiuni de evaluare, de plata sau de constituire a oricarui raport juridic, conform denominarii monedei nationale.Ca urmare a denominarii monedei nationale, Coface Intercredit Romania anunta implicatiile acestui proces pentru companiile din Romania.

Un caz special existent in practica comerciala in opinia celor de la Coface sunt Cecurile date spre garantia platii, iar aceste Cecuri, care nu au mentionata data emiterii sau data emiterii este trecuta dupa data de 1 Iulie 2005 si care urmeaza sa fie incasate dupa aceasta data.Intrucat nu exista reglementata de lege situatia Cecurilor date in garantie, fiind o creatie a practicii, nu se stie ce se va intampla in situatia in care avem un cec cu o valoare in lei vechi si il introducem spre decontare in data de 18 Octombrie 2005, atunci cand intrumentul de plata ar fi trebuit sa fie in lei noi.

Sumele inscrise pe instrumentele de plata de debit, respectiv cecuri, cambii si bilete la ordin, care, in baza unor conventii incheiate intre semnatari inaintea datei de 1 iulie 2005, se afla in posesia beneficiarilor si urmeaza a fi introduse spre decontare dupa aceasta data, vor fi convertite in lei noi, pe raspunderea posesorului instrumentului de plata in cauza.In consecinta, pentru Biletele la Ordin cu scadenta dupa data de 1 iulie 2005, va trebui ca borderoul de decontare sa aiba trecut in cuprinsul sau suma in noua moneda, in RON.

Aceeasi precizare si pentru Bilete la Ordin care nu au prevazuta data scadentei (eventual au fost predate in alb) si care vor fi prezentate spre decontare dupa data de 1 iulie 2005.Orice nou raport juridic ce va lua nastere dupa data de 1 iulie 2005 va trebui sa aiba prevazut in lei noi, in RON, pretul sau orice prevedere mentionata in bani, atunci cand natura contractului prevede acest lucru, mai arata cei de la Coface.

Conversia in noua unitate monetara va avea loc conform situatiei existente la 30 iunie 2005, respectiv divizarea sumei evaluate in lei vechi cu 10.000 lei, rezultand astfel suma in lei noi.Denominarea se realizeaza fara a fi necesara o declaratie in acest sens. Astfel, o societate care a incheiat un contract anterior datei de 1 iulie 2005 si are de primit o suma de bani, nu va fi nevoita sa notifice cealalta parte cu privire la noua suma in lei noi, in RON.

Din data de 1 iulie 2005, persoanele prevazute in legea contabilitatii 82/1991 vor intocmi situatiile financiare numai in moneda noua. In consecinta, atat operatiile financiare, precum si documentele si situatiile care stau la baza evidentelor contabile, vor trebui efectuate in moneda noua, in RON.

Noile bancnote si monede vor fi emise la 1 iulie 2005, iar afisarea dubla a preturilor va continua pana la 30 iunie 2006. Leii vechi vor circula in paralel cu cei noi incepand cu 1 iulie 2005 si pana la sfarsitul anului 2006, urmand ca de la 1 ianuarie 2007, moneda veche sa inceteze sa mai circule pe piata. Bancnotele si monedele vechi vor putea fi preschimbate cu cele noi pe o perioada nelimitata.

Coface Intercredit este lider pe piata romaneasca in domeniul managementului de risc. Prin intermediul produselor si serviciilor sale: rapoarte de credite, recuperare de creante comerciale, servicii de urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing, consultanta de risc, Coface Intercredit urmareste crearea unui mediu economic sanatos pentru oamenii de afaceri.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.