Economia lumii a intrat in degringolada; gigantii mondiali incep sa se prabuseasca, iar finantele internationale incearca sa gaseasca solutii in fata pericolului ca lumea sa intre in recesiune.

Criza din anul 2008 este considerata mai puternica decat cea din 1930 pentru ca numarul institutiilor afectate este direct proportional cu notorietatea acestora, scrie Adevarul. Ieri, doar trei nume: Lehman Brothers, AIG si Merrill Lynch.

Ziua de ieri va intra in istoria dezastrelor pietelor de capital, unda de soc a scaderii puternice a cotatiilor companiilor listate pe marile burse fiind resimtita si la Bucuresti. Spre deosebire de Bursa, economia privita prin prisma influentelor sistemului bancar asupra ritmului de crestere pare protejata pe moment. Leul a pierdut o jumatate de punct procentual in fata euro, ajungand la cotatia 3,62, in timp ce indicii bursieri s-au scufundat cu 3,67%- pana la 5,14%.

Banca americana de investitii Lehman Brothers, a patra banca de investitii din SUA, a anuntat, ieri, ca va solicita protectie din partea autoritatilor sub legea falimentului, relateaza Ziua. Astfel, o institutie cu o vechime de 158 de ani intra in faliment in urma crizei de pe piata creditelor, dupa ce a rezistat celor doua razboaie mondiale. Autoritatile americane si reprezentanti ai celor mai importante banci de pe Wall Street au purtat discutii timp de doua zile, la finele saptamanii trecute, pentru a lua o decizie asupra viitorului Lehman Brothers, unul dintre simbolurile istorice ale pietei de capital din Statele Unite, transmite Reuters.

Bank of America, cea mai mare banca de retail din SUA, a anuntat, tot ieri, ca a ajuns la un acord pentru preluarea in intregime a grupului financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari, urmand sa devina cea mai mare companie de brokeraj din Statele Unite. Pretul platit, de 29 dolari pe actiune, este cu 70% peste valoarea la care erau tranzactionate titlurile Merrill Lynch in cursul sedintei bursiere de vineri, insa sub nivelul de 50 dolari in mai sau 90 dolari in ianuarie 2007. De altfel, Merrill Lynch dadea semne ca are probleme importante inca de anul trecut, cand si-a inchis pozitiile de pe pietele emergente, inclusiv din Romania.

Pentru ca ziua de ieri sa capete accente apocaliptice pe Wall Street, si gigantul american al asigurarilor American International Group (AIG) a solicitat Rezervei Federale (Fed - sistemul de banci centrale din SUA) finantare pe termen lung de 40 de miliarde de dolari, pentru a face fata revizuirii negative a ratingului de creditare si a majora capitalul grupului, remarca Cotidianul. AIG a anuntat ca va rambursa sumele din vanzarea unor active. Compania a raportat pierderi de 18 miliarde de dolari, in special din cauza crizei creditelor, iar capitalizarea ei bursiera a scazut la jumatate, in doar o saptamana. AIG opereaza si in Romania, printr-un fond de pensii private, care are 283.000 de clienti si prin doua companii de asigurari omonime. Oficialii fondului de pensii spun ca veniturile participantilor nu sunt afectate in nici un fel -98% din plasamente fiind facute in titluri de stat.

Evenimentele din America au avut o reactie in lant, in toata lumea. In fata acestei situatii care tinde sa devina globala, marile banci centrale din lume s-au mobilizat in sprijinul pietelor financiare, incercand sa transmita incredere investitorilor si traderilor.

Astfel, bancile centrale ale Australiei si Japoniei au demarat actiuni pentru calmarea investitorilor si cresterea increderii acestora in pietele financiare pe care opereaza, informeaza MoneyBox. Si Federal Reserve a lansat o serie de masuri de urgenta menita sa linisteasca pietele. La randul lor, zece dintre cele mai mari banci mondiale au decis sa creeze o linie de creditare in valoare de 70 miliarde dolari pentru a mari nivelul lichiditatii la nivel global, iar banca centrala a Australiei a pus la dispozitia bancilor mai multe fonduri decat estimase initial, dup ce problemele financiare la nivel global au urcat dobanzile interbancare.

Potrivit Wall-Street, bancherii de investitii din Romania anticipeaza consecinte si mai dramatice pentru piata financiara internationala.

  • "Vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiare"
In opinia lui Doru Lionachescu, Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners, translatarea crizei catre segmentul bancilior de investitii mari nu numai ca era previzibila, ci crede ca problema derivatelor toxice si a expunerilor subprime este circumscrisa exclusiv bancilor de investitii si comerciale mari, al caror model de profitabilitate ajunsese sa depinda covarsitor de agilitatea unor departamente enorme de tranzactionare in nume propriu. Mai multe detalii aici.

  • "Criza se poate repeta daca nu se vor inlatura motivele"
Si Ioana Filipescu, Managing Director Raiffeisen Investment, spune ca efectele dramatice de ieri erau previzibile. Pe de alta parte, socul provocat de anunturile zilei de ieri este mare, crede Ioana Filipescu, citand un analist de business al BBC care spunea ca Wall Street-ul american a trait cele mai speciale 24 de ore din anul 1920 incoace. “Una este sa te astepti la contagiune, la write-off-uri si alta este sa citesti despre falimentul Lehman Brothers si despre cumpararea Merrill Lynch”, spune Filipescu, care remarca face un bilant la aniversarea unui an de la inceputul credit crunch: 3 din primele 5 banci de investitii american au esuat datorita din cauza crizei. Mai multe detalii aici.

  • "Nu avem de-a face cu o criza sistemica"
In opinia lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, este normal ca, mai devreme sau mai tarziu, piata sa-i penalizeze pe acei jucatori care isi asuma riscuri exagerate, din efect de turma sau dintr-un calcul risk-reward eronat. Punctele de vedere ale lui Ciprian Paltineanu sunt cele personale, ele nereprezentand opinia companiei pe care o conduce, parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit. Mai multe detalii aici.

  • "Ma astept ca situatia sa devina si mai rea"
Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca evenimentele de ieri au fost previzibile . “Nu este nicio surpriza ca s-a ajuns in acest punct si ma astept ca situatia sa devina si mai rea”, spune Paun. Acesta adauga ca investment banking-ul nu este un fenomen mort, chiar anumite sectoare au fost puternic lovite. “Va exista in permanenta o nevoie pentru astfel de servicii financiare”, spune seful BAC Investment, care adauga ca in viitor managementul riscului va fi luat mai in serios de catre finantisti si, mai important, este nevoie de o reglementara mai atenta din partea bancilor centrale. Mai multe detalii aici.

Urmeaza sa pice si bancile comerciale?

Cel mai mare faliment din istoria SUA, dublat de scaderea cotatiei actiunilor AIG, se naste dezbaterea daca, in contextul in care criza va continua, vor fi lovite si bancile comerciale din Statele Unite? Raspunsul il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.