In prima saptamana a lunii mai a fost inregistrat un nou minim anual al lichiditatii bursiere, valoarea totala tranzactionata scazand cu 13, 3 la suta fata de saptamana precedenta, pana la nivelul de 610 miliarde de lei, tranzactiile cu SIF-uri dominand piata. Totusi, media zilnica a valorii transferurilor a crescut catre nivelul de 153 miliarde de lei pe sedinta, intrucat in aceasta saptamana au existat doar 4 sedinte de tranzactionare, resimtindu-se o crestere a increderii investitorilor in piata de capital.

Indicii pietei au crescut semnificativ, chiar si SIF-urile aratand aprecieri saptamanale cu toate ca patru dintre ele au trecut in ex-dividend (perioada in care cei care cumpara aceste titluri nu mai beneficiaza de dividende). Indicele BET a crescut, saptamana trecuta, cu 6,32 la suta, titlurile care au contribuit la aceasta crestere intr-un mod decisiv fiind Antibiotice Iasi.Indicele BET-Compozit a urcat cu 5,99 la suta, tot mai multi investitori incepand sa prinda curaj si sa plaseze in piata ordine de cumparare pe fondul anuntarii rezultatelor financiare aferente primului trimestru.

Indicele BET-FI a avut o usoara apreciere saptamanala, urcand cu 0,76 la suta, insa, in mod real, daca adaugam si valoarea dividendelor, cresterea a fost semnificativa si aici.Nou lansatul indice ROTX listat la Bursa din Viena, ce reflecta evolutia celor mai puternice 6 companii de la BVB, BRD, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact si Turbomecanica, a inregistrat o crestere de 5,13 la suta.

Saptamana curenta, 35 de emitenti au crescut, fata de doar 8 emitenti care au inregistrat deprecieri ale cotatiei. Cei mai castigati au fost actionarii Carbid-Fox Tarnaveni, cotatia acestuia urcand cu 25,48 la suta, urmata de cea a Sicomed Bucuresti, cu un plus de 18,03 la suta, si de actiunile Antibiotice Iasi, cu o apreciere de 17,5 la suta, ambele reprezentante ale sectorului farmaceutic avand rezultate financiare pozitive.

Cele mai afectate au fost actiunile Zimtub Zimnicea, acestea pierzand 12,58 la suta, urmate de cele ale Altur Slatina, cu un minus de 10,97 la suta, si de cele ale Mefin Sinaia, care au scazut cu 7,58 la suta.
Saptamana analizata a fost caracterizata de cresteri generalizate ale cotatiilor, facute insa pe un volum redus, piata autohtona fiind caracterizata de un usor dezinteres. Motorul cresterilor a fost adus de rezultatele financiare bune venite pe multi emitenti, atat la sfarsit de 2004, cat si pe primul trimestru al anului curent.

Conform analistilor de la Intercapital Invest, se pare ca perioada de scaderi abrupte a fost depasita; cel mai probabil, in viitor vom asista la stabilizari ale preturilor si la perioade de acumulare.
SIF-urile au atras majoritatea tranzactiilor Bursei, peste 52,4 la suta din piata, cu exceptia SIF Muntenia, acestea intrand in ex-dividend in sedinta de vineri.

La SIF Muntenia, ultima zi la care se pot cumpara aceste actiuni in vederea prezentei la data de inregistrare este la mijlocul saptamanii in curs.
Inca purtatoare de dividend, actiunile SIF Muntenia au inchis saptamana la pretul de 8.650 lei/actiune, in crestere cu 8,13 la suta fata de saptamana precedenta.SIF Banat Crisana s-a mentinut pe prima pozitie a lichiditatii, schimburile totalizand 118,5 miliarde lei, adica 19,4 la suta din totalul Bursei, pe fondul existentei unor schimburi intense de pachete de 0,1 la suta prin piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.