In ultimii ani Romania a avut anual peste 100.000 de absolventi de facultate. Dintre acestia, doar cei mai buni ajung in pozitiile de conducere ale marilor firme din tara si straintate. Insa numai absolvirea unei facultati nu asigura neaparat un job bine platit intr-o pozitie de top management, mai ales in domeniul financiar-bancar.
Poate ca cea mai buna solutie pentru elita studenteasca din Romania este absolvirea unui Master of Business Administration (MBA).

La noi in tara, piata de MBA-uri s-a dezvoltat extrem de bine in ultima jumatate de decada, in prezent avand o valoare de peste cateva milioane de euro. Iar numarul de absolventi a crescut de la 260 in 2002, la 300 in 2007, pentru anul acesta estimandu-se un numar de 500 absolventi.

Oferta este foarte variata, existand cel putin 9 programe disponibile pe piata la care va puteti inscrie in acest moment. Dintre acestea unul dintre cele mai cunoscute este programul de MBA Romano-Canadian.

Programul MBA Romano-Canadian este prezent pe piata romaneasca inca din 1993, cand a fost lansat pe baza unui acord intre guvernele Romaniei si Canadei. Incepand cu 2006, acest program a trecut sub umbrela unui parteneriat dintre Bucharest School of Management si School of Business a Universitatii din Ottawa. Drept urmare, in cadrul acestui MBA studentii invata atat de la profesori-traineri romani, cat si canadieni.

De ce traineri? Pentru ca programele de MBA nu urmeaza tiparul clasic al unui masterat, ci sunt legate foarte mult de partea practica. “Modul de predare difera foarte mult de cel traditional, punandu-se foarte mult accent pe interactivitate in timpul cursurilor si pe munca in echipa” a explicat Valentin Suteu, Investment Analyst la Global Finance si cursant la MBA-ul romano-Canadian.

Si daca intai cursantii se simt “prinsi de volumul de munca necesar pentru a avea success in programul de MBA. Asa ca se plang putin si incearca metode “creative” ca sa scape de povara muncii”. Apoi reactia lor “este una de interes sporit in intelegerea business-ului din perspectiva standardelor internationale”, dorinta de a invata si aplica noi tehnici manageriale fiind extrem de mare, a afirmat Michael Miles, profesor in cadrul programului de MBA Romano-Canadian.

Criterii de selectie pentru MBA

Pentru ca a venit vorba de cursanti, care sunt cerintele pentru a putea aplica la un MBA si care sunt etapele de admitere?

In primul rand pentru a urma cursurile oricarui MBA, sunt necesari minim trei ani de experienta in campul muncii, aceasta fiind o “conditie sine qua non” a afirmat Adriana Dutescu, directorul Bucharest School of Management (BSM). Iar in al doilea rand este bine de stiut ca un pentru un astfel de master, taxele de scolarizare sunt mai mari decat in cazul unuia obisnuit.

In ceea ce priveste admiterea la MBA, in cazul programului Romano-Canadian, aceasta “a fost conditionata de absolvirea unei facultati in prealabil precum si de prezentarea unui dosar profesional relevant. In plus, am dat un test de tip GMAT unde a trebuit sa obtinem un punctaj minim de 50% din intrebari” a explicat Valentin Suteu.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.