Licentele Creative Commons se lanseaza, maine, in limba romana. Acest tip de licente permit distribuirea continutului protejat de drept de autor intr-un mod mai liberal.

Unul din fundamentele internetului, principiu care il face posibil ca platforma de publishing deschisa oricui, este partajarea de informatii. Majoritatea dintre ele fiind media, e vorba, in majoritate cazurilor, de impartasirea, in retele sociale, a unui produs cultural. Daca lumea de tip vechi are, inca, industrii in care drepturile de autor sunt protejate de lege, mai ales muzica si filmul, spatiul virtual permite si existenta, la liber, a unei mase crescande de media.

Produs cultural sau urma a comunicarii acesteia, media reintra in circuitul public in primul rand prin citare si prin remix, instrumente specifice postmodernismului. O astfel de creatie, protejata de o licenta Creative Commons, exclude din start plata vreunei sume pentru consum, alterare sau traficare.

Incepand de maine si autorii romani, cei care produc text si multimedia, isi pot proteja operele intelectuale printr-una din cele sase licente Creative Commons adaptate legii romane. Optiunile de licentiere variaza de la Atribuire (BY) pana la Atribuire-Necomercial-Fara-Modificari (BY-NC-ND) si echipa romaneasca e condusa de Bogdan Manolea (al carui blog e unul dintre cele mai profesioniste printre blogurile nisate) si Stefan Gavrilescu, sustinuti si de Asociatia pentru Tehnologie si Internet.

Lansarea Creative Commons in Romania, care va loc maine, la ora 16:00, la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, este sustinuta si de cativa artisti romani, printre care Razvan Rusu (Travka) si Florin Grozea (HI-Q), care va lansa, cu aceasta ocazie, un concurs de remixuri al urmatorului lor single.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.