2004 - fara profit din cauza “hotilor din trecut

Pentru prima data de la infiintare, cel mai mare operator in domeniul petrolier din Romania, Petrom, raporteaza pierderi. Compania si-a publicat rezultatele financiare pe anul 2004, din care rezulta ca, desi s-a realizat un profit impozabil de 6.625 miliarde lei (167 milioane euro), constituirea unor provizioane nedeductibile a condus la raportarea unor pierderi de 9.737 miliarde lei (246 milioane euro). Surse din cadrul actionariatului Petrom declara ca provizioanele acopera de fapt "hotiile din trecut".

In timp ce principalul concurent, Rompetrol, a anuntat pentru anul 2004 un profit net de 11,8 milioane de dolari, Petrom, preluata in decembrie anul trecut de grupul austriac OMV, pare sa fie urmarita de trecutul tulbure cind statul controla pretul carburantilor, iar livrarile de titei catre alte rafinarii se faceau la comanda politica. Pierderile inregistrate in 2004 sint puse de conducerea companiei pe seama "utilizarii integrale, pentru prima data, a cotei geologice", dar si a "reflectarii in situatiile financiare a aspectelor semnificative semnalate in anii anteriori".

Datoriile RAFO si Astra, incluse in provizioane

Oficialii Petrom recunosc insa ca aceste provizioane reprezinta si datoriile pe care compania le are de incasat de ani buni de la unii datornici precum RAFO si Astra Romana. "Faptul ca aceste datorii au fost constituite in provizioane nedeductibile inseamna ca managementul companiei considera ca nu mai pot fi recuperate. Provizioanele ascund de fapt hotiile din trecut", declara unul dintre micii actionari. Doar de la RAFO Petrom avea de incasat anul trecut 2.250 miliarde lei.

Intr-un comunicat al Petrom se arata ca pierderea inregistrata in 2004 este "consecinta evaluarii corecte si a inregistrarii efectelor datoriilor de mediu in valoare de 2.850 miliarde lei (72 milioane euro) si a celor cu litigiile in valoare de 839 miliarde lei (21 milioane euro), precum si a provizioanelor pentru active curente in valoare de 3.551 miliarde lei (90 milioane euro). In plus, compania a inregistrat pierderile rezultate din lipsa de stocuri pastrate la terti, inclusiv acciza si TVA, in valoare de 1.212 miliarde lei (30 milioane euro).

AGA se anunta tensionata

Pe 24 mai, actionarii Petrom sint convocati pentru a li se prezenta situatia financiara a societatii si pentru a li se spune daca vor primi sau nu dividende pe anul 2004. AGA Petrom se anunta una tensionata avind in vedere faptul ca datoriile neincasate i-ar putea lasa pe actionari fara dividende.

Tot la AGA de pe 24 mai va fi votat si bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2005. Compania estimeaza pentru acest an scaderea cifrei de afaceri in termeni reali si trecerea pe profit. Potrivit unui comunicat al societatii, cifra de afaceri va avansa cu 2,3% in termeni nominali, pina la 88.919 miliarde lei. Pentru anul 2005, societatea a estimat un profit net de 9.737 miliarde lei. Compania are un buget de investitii de pina la 20.233 miliarde lei (530 milioane euro), pentru imbunatatirea eficientei si a realizarii de produse in conformitate cu cerintele UE.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.