Europenii au investit in industria romaneasca pentru a bene½cia de forta de munca ieftina. Si chinezii vor investi, dar de data aceasta pentru a obtine accesul la europeni.

Mai multe firme chineze din domeniul textilelor si-ar putea deschide puncte de lucru in Romania, spun reprezentantii Grupului de Afaceri Romano-Chinez. Cu toate ca in Romania forta de munca este de citeva ori mai scumpa decit in China, avantajul tarii noastre este viitoarea aderare la UE, explica Viorel Pana, presedintele asociatiei. Practic, ajunge sa conteze mai putin costul fortei de munca. Firmele chinezesti au suficient know-how incit sa mentina costurile la un nivel scazut, iar decisiv devine accesul la piata comunitara.

De la Est vine lohn-ul

Firmele romanesti au lucrat pina acum in sistemul numit lohn numai pentru companii din statele vestice. Acestea din urma isi reduc costurile folosind forta de munca ieftina. Insa cresterea salariilor din Romania a stirnit "temerea" ca in citiva ani lohn-ul se va muta si mai spre est, in Ucraina sau chiar in China.

Integrarea face insa ca fenomenul sa decurga si in sens invers. Mai mult, chinezii ar putea subcontracta in Romania nu doar textile, ci si produse din domeniul tehnologiei. S-a convenit deja construirea unui parc industrial romano-chinez.

Deficit de un miliard

Pina acum, piata chineza a fost aproape ignorata de firmele din Romania. Desi importurile din China se apropie de 1,2 miliarde de dolari, exporturile sint de cinci ori mai mici. Oportunitati exista: chinezii sint dispusi sa cumpere de la noi utilaje petroliere, medicamente sau alcool.

Relatia China - UE se reduce la textile

Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a spus ieri ca va discuta cu ministrul chinez al Comertului, Bo Xilai, "numai despre textile", transmite AFX News. UE a inceput o investigatie, ca urmare a cresterii abrupte a importurilor de textile din China. Patru producatori de textile din UE- Franta, Italia, Grecia si Spania- cer reintroducerea contingentelor tarifare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.