De la 1 ianuarie 2006 va fi impozitat cistigul net obtinut pe piata de capital. Prevederea este cuprinsa in textul de lege care modifica Codul fiscal votat ieri de Senat.

Prin introducerea pe ultima suta de metri in actul normativ amintit a amendamentului potrivit caruia din prima zi a anului viitor se va impozita portofoliul de actiuni si nu tranzactiile se da satisfactie jucatorilor pe piata de capital. In schimb, veniturile la bugetul statului, potrivit ministrului Finantelor Publice, Ionut Popescu, se vor diminua, fapt destul de important mai ales ca guvernantii trebuie sa scoata bani din piatra seaca.

Noutatea

Ce presupune aceasta modificare? Sa zicem ca o persoana achizitioneaza actiuni la mai multe societati cotate la Bursa (constituindu-si in felul acesta un portofoliu de actiuni) si ca plateste pentru ele 100 de milioane de lei. Dupa un anumit timp, acea persoana isi vinde portofoliul. Noua prevedere se aplica in cazul in care prin vinzarea titlurilor de valoare se obtine o suma mai mare de 100 de milioane de lei. Ceea ce inseamna ca evolutiile cotatiilor actiunilor din portofoliu au fost favorabile si au generat profit. De la 1 ianuarie, acest profit se impoziteaza cu 16%. In prezent, cota de impozit este de 1% si se prevede, conform ultimelor estimari ale Ministerului Finantelor, ca de la 1 iunie sa creasca la 10%. In situatia in care vinzarea portofoliului se face in pierdere nu se va mai aplica impozit, chiar daca pentru unele dintre actiuni cotele sint mai mari decit au fost in momentul achizitionarii.

Ce se intimpla acum

Actualmente, impozitul se aplica pe cistigul obtinut pe actiune. Brokerii si jucatorii de pe piata de capital au solicitat de nenumarate ori sa se renunte la acest mod de calcul, considerat de ei dezavantajos. Acestia au spus ca nu e normal sa se plateasca impozit pe actiunile care au avut o evolutie pozitiva a cotatiilor in timp ce pe portofoliu se inregistreaza pierderi. In Codul fiscal, varianta modificata, se stipuleaza ca titlurile de valoare detinute mai mult de 365 de zile vor fi impozitate in continuare cu 1%. Ministrul Ionut Popescu explica de ce s-a luat aceasta masura: "Vrem sa impozitam doar speculatiile fie ele pe piata de capital, fie la tranzactiile imobiliare".

Referitor la tranzactiile imobiliare, acestea vor fi impozitate de la 1 ianuarie cu 16%, indiferent daca sint facute de persoane juridice sau fizice. Impozitul se va aplica insa numai acelor imobile, fie case de locuit, fie spatii comerciale, care sint instrainate in mai putin de trei ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.