Romanii cred ca discriminarea pe motive sexuale este cea mai intalnita forma de discriminare in Romania, potrivit unui studiu Eurobarometru, citat de Mediafax.

Conform raportului, romanii apreciaza ca in Romania cea mai rar intalnita discriminare este cea legata de orientarea religioasa.

Raportul Eurobarometru arata ca in timp ce la nivel european discriminarea etnica este considerata de peste 60 la suta dintre repondenti drept cea mai frecventa forma de discriminare, doar 40 la suta dintre romani considera ca este cea mai raspandita forma de discriminare din Romania.

Mai mult de jumatate dintre romani considera ca discriminarea lagat de orientarii sexuale este cea mai frecventa.

Acelasi studiu arata ca doar unu din zece romani s-a simtit discriminat in ultimele 12 luni, in timp ce la nivel european media persoanelor care s-au simtit discriminate este de 15 la suta.

Romanii au mentionat varsta drept cel mai frecvent motiv de discriminare, urmat de motivele etnice, religie, dizabilitati sau orientarea sexuala.

Studiul mai arata ca romanii nu sunt deranjati de ideea ca vecinul lor este o persoana cu dizabilitati sau care are o alta religie.

In schimb, romanii sunt deranjati de ideea ca au un vecin homosexual.

Pe de alta parte, asemenea celorlalti cetateni ai Uniunii Europene, din randul minoritarilor, romanii ar accepta cel mai usor un lider apartinand unei minoritati religioase sau o femeie.

Majoritatea romanilor sunt de acord cu ideea de a oferi oportunitati egale la angajare, indiferent de varsta sex, origine etnica sau religie.

Studiul Eurobarometru "Discriminarea in Uniunea Europeana 2008" a fost realizat pe un esantion de peste 26 de mii de cetateni din toate statele Uniunii Europene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.