Arheologii de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva au descoperit in incinta Cetatii Deva ruinele unui turn de piatra din secolul al XIII-lea si mai multe obiecte din ceramica, fier si bronz.

Descoperirea a fost facuta cu ocazia sapaturilor efectuate in incinta, destinate descarcarii arheologice a perimetrului istoric. "O parte din aceste obiecte vor fi prezentate celor 150 de specialisti in istorie care au participat la un simpozion organizat de MCDR Deva. Toate aceste obiecte au fost descoperite cu prilejul lucrarilor de descarcare arheologica pe care arheologii muzeului le desfasoara pe dealul cetatii", a declarat directorul muzeului, Marcel Morar.

Sapaturile arheologice de pe dealul Cetatii Deva isi propun sa elucideze prima faza de constructie a cetatii si se desfasoara, pana in luna august, in prima incinta a monumentului istoric. Pana acum, in zona descarcarii arheologice au mai fost descoperite varfuri de sageti, o teava de tun de calibru mic, bile si ghiulele de tun din fier si piatra, monede.

Cetatea Devei este cuprinsa intr-un amplu program de reabilitare, in valoare de 6 milioane de euro, care va repune in valoare monumentul ce strajuieste de secole municipiul Deva. Programul prevede reabilitarea Salii Cavalerilor, a Mormantului lui David Francisc, amenajarea unui amfiteatru in aer liber si a unei cafenele literare. De asemenea, vor fi amenajate un drum de acces si o parcare in afara zonei istorice protejate, asa cum a solicitat Academia Romana o data cu eliberarea autorizatiei de constructie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.